Mobiililaitteiden käyttö Espanjassa

Tableteista ja älypuhelimista on lomamatkalla paljon hyötyä. Laitteita voi käyttää tarvittaessa karttana ja navigaattorina. Verkosta löytyy hyvin tietoa matkakohteen nähtävyyksistä ja palveluista. Myös viihde, kuten musiikki ja videot Youtubesta tai Yle Areenasta voivat tulla matkalla tarpeeseen. Useimmat näistä toiminnoista vaativat kuitenkin yhteyden verkkoon. Suomalaisella liittymällä verkon käyttäminen voi kuitenkin tulla hyvin kalliiksi.

Ennen matkaa

Mobiililaitteita on hyvä valmistella jo kotimaassa. Laitteille kannattaa ainakin ladata kaikki uusimmat sovelluspäivitykset, jotta arvokasta prepaid-dataa ei kulu päivityksiin. Myös kohdemaan kartat kannattaa ladata valmiiksi laitteelle. Myös viihdettä, kuten musiikkia ja videoita, voi ladata mukaan. Kuulokkeiden kanssa käytettynä tabletilta katsotut videot ovat hyvä viihdyke lentomatkan ajaksi.

Jos aikoo hankkia prepaid-liittymän matkakohteesta, kannattaa mukaan ottaa myös varapuhelin. Kun älypuhelimeen vaihtaa paikallisen SIM-kortin, ei suomalainen puhelinnumero enää ole käytössä. Tämän takia on hyvä olla mukana toinen puhelin, johon suomalaisen kortin voi laittaa matkan ajaksi. Puhelimen tulisi olla sellainen, johon SIM-kortti sopii suoraan. Uudessa älypuhelimessa saattaa olla käytössä niin pieni SIM-kortti, että se ei sovikaan vanhempaan malliin.

Prepaid-kortin hankinta Espanjasta

Hankkimalla prepaid-kortin kohdemaasta, voi säästää useamman kympin roaming-maksuista. Kortteja myyvät ainakin kaikki kaupat, joista saa puhelimiakin. Näitä ovat esim. tavaratalot ja puhelinyhtiöiden myymälät. Myös joistain kioskeista ja rahanvaihtotoimistoista voi saada kortteja. Kortin saadakseen pitää näyttää passi ja mahdollisesti antaa jokin espanjalainen osoite. Myös hotellin osoite käy. simkortit

Tarvittava kortti on nimeltään Tarjeta internet movil prepago eli mobiili-internet prepaid-kortti. Kortti ja siihen ladattava saldo maksaa n. 10-20€. Hinnoittelutapoja on hyvin erilaisia: joissain liittymissä maksetaan tietty hinta joka päivältä, toisissa taas saa jonkin määrän datasiirtoa. Myyjä varmasti yrittää auttaa kortin käytössä ja saldon lataamisessa. Saldoa ei kannata ladata kovin paljoa enempää kuin tarvitsee.

Kun kortin on saanut ja liittymän avattua, voi sen ottaa käyttöön älypuhelimessa. Jos matkaseurueella on useampia laitteita kätössään, voidaan yhteys jakaa muillekin älypuhelimen internetjakaminen -toiminnolla. Tällöin muut laitteet ottavat älypuhelimeen yhteyden WLAN:n kautta ja saavat internetyhteyden käyttöönsä puhelimelta.

Wifi-verkot

Vapaasti käytettäviä wifi-verkkoja kannattaa hyödyntää. Useimmissa baareissa ja kahviloissa on mahdollista päästä verkkoon, mutta sitä pitää yleensä pyytää erikseen. Yleensä verkko on suojattu salasanalla, jonka saa henkilökunnalta ilmaiseksi. freewifi

Myös suuressa osassa hotelleista on asiakkaille langaton internet. Verkko ei välttämättä toimi huoneessa, mutta yleensä henkilökunta pystyy neuvomaan, missä verkko toimii hyvin. Joissain hotelleissa verkon käyttö maksaa myös asiakkaille.

Wifi-verkkoa kannattaa käyttää myös siinä tilanteessa, että on hankkinut prepaid-liittymän. Verkko saattaa olla nopeampi ja ainakin se on ilmainen. Etenkin suurempia tiedostoja ja videoita kannattaa ladata vain wifi:n kautta.

 

Internet-yhteydet eteläisellä Costa Blancalla

Kiinteämmän yhteyden voi yrittää hankkia esimerkiksi DVBLab:lta. Heillä on kätevän oloinen hinnoittelu, jossa kertamaksun (179€) jälkeen internet-yhteys maksaa 19€/kk. Tämä on siitä hyvä, että yhteyden voi katkaista välillä ja kytkeä käyttöön vain silloin kun sitä tarvitsee. Niiltä kuukausiltä pitää aina maksaa 19€ maksu, joina yhteyttä yhtään käyttää eikä ole kytkenyt yhteyttä pois käytösyä. Olen tutustunut palveluun vain sivujen perusteella, eli en osaa sanoa onko se todellisuudessa toimiva palvelu. Verkon yli saa käyttöönsä myös TV-kanavat, joissa on mm. Britannian ja Suomenkin peruskanavat.

4 vastausta “Mobiililaitteiden käyttö Espanjassa”

 1. Kalevi Suortti

  Hei, kun Espanjasta hankin älypuhelimen, tarjolla on mm. Samsungilla ”Espanjan versio” ja esimerkiksi ”EU-versio”. Mitä eroa näillä on ja onko Espanjan versio ”säädettävissä” Suomen versioksi, kun menen takaisin Suomeen?

  Vastaa
  • Kristian Post author

   Laitteen pitäisi olla sama, mutta ohjelmistoissa ja varsinkin esiasennetuissa appeissa voi olla kieli- ja maakohtaisia eroja. Jos et käytä laitetta espanjaksi ja välttämättä halua sovelluksia espanjaksi, niin varmaan EU-versio olisi sopivin. Laitteet kyllä toimivat kaikissa maissa ja käyttöjärjestelmän kielen voi valita suomeksi. Tietääkseni esimerkiksi Netflixin maarajaus tai Play-kaupan markkina selvitetään muilla keinoin, eli tuo myyntipakkauksen versio ei rajaa näitä.

   Vastaa
 2. Paco

  Hei, miten burrel s22 wa toimii espanjassa, onko kokemusta, mulla ilmoittaa illigueoperator, sekä suomalaisella että espanjalaisella SIM kortilla

  Vastaa
  • Kristian Post author

   Hei,

   Mukana toimitettava Elisan SIM-kortti ei toimi ulkomailla.

   Tiedonsiirto ulkomailla on oletusarvoisesti estetty ja liittymän käytöstä ulkomailla veloitetaan erillisen hinnaston mukaan. Estoasetuksia on mahdollista muuttaa OmaElisassa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *