Perinteinen tinto de verano -resepti (parempaa kuin sangria)

Mitä on tinto de verano?

Tinto de Verano on espanjalainen virvoitusjuoma, joka on erityisen suosittu Espanjassa ja eri puolilla Välimeren aluetta. Nimi ”Tinto de Verano” tarkoittaa suoraan käännettynä ”kesän punaviiniä”. Se valmistetaan yleensä sekoittamalla punaviiniä ja virvoitusjuomaa, kuten sitruunalimonaadia tai kivennäisvettä. Tämä juoma on erityisen suosittu kuumina kesäpäivinä, sillä se on raikas ja virkistävä.

Tinto de Verano eroaa sangriasta, joka on toinen suosittu espanjalainen juoma. Tinto de Verano on kevyempi vaihtoehto, sillä se sisältää vähemmän alkoholia ja sekoitetaan yleensä yhtä osaa punaviiniä yhteen osaan virvoitusjuomaa. Sangria taas valmistetaan yleensä sekoittamalla punaviiniä, hedelmiä, sokeria, brandya tai muita väkeviä alkoholijuomia sekä usein myös soodaa tai mehua.

Tinto de Veranoa voi nauttia sellaisenaan jäiden kanssa tai lisätä siihen sitruuna- tai limettimehua lisäämään raikkautta. Sitä tarjoillaan usein lasissa, johon lisätään runsaasti jäitä. Se on suosittu juoma Espanjan baareissa, ravintoloissa ja kotona pidettävissä juhlatilaisuuksissa.

Tinto de verano on paikallisten suosima juoma, varsinkin kesällä. Tarjoilijat yleensä ilahtuvat, kun turisti tilaa tinto de veranoa eikä sangriaa, jota yleensä tuodaan turisteille. Näillä saattaa myös olla hintaeroa ravintolassa.

Tinto de veranon valmistus kotona

Yritin tehdä kotona perinteisen tinto de veranon sellaisena, jona sitä Espanjassa olen nauttinut. Juoma on helppo tehdä kotona ja se sopii hyvin esimerkiksi kesäisten grilliruokien seuraksi.

Resepti: Tinto de verano

 • Annoksia: 8
 • Vaikeusaste: Ei kovin vaikeaa taitavalle baarimikolle

Ainekset

 • Pullo keskinkertaista/keskihintaista punaviiniä
 • Pullo soodaa (Sittistä, Spriteä, sitruunaista vichyä)
 • Jäitä
 • (sitruunan siivu jokaiseen lasiin)

Ohje

 1. Laita lasin pohjalle muutama jääpala
 2. Lisää punaviiniä niin, että lasi on puoliksi täynnä
 3. Lisää soodaa, kunnes lasi on täynnä
 4. Koukkaise kerran lasin pohjalta pitkällä lusikalla, jotta juomat sekoittuvat.
 5. Halutessasi voit vielä koristella juoman sitruunaviipaleella

La Casera

La Casera on espanjalainen hiilihapotettu juoma, joka on valmistettu omenasta. Se tunnetaan erityisesti Espanjassa ja on siellä suosittu virvoitusjuoma. La Casera valmistetaan lisäämällä omenamehua hiilihappokastettuun veteen, ja siihen voi myös lisätä sokeria tai muita makeutusaineita maun mukaan.

La Casera on raikas ja kupliva juoma, joka tarjoaa virkistystä erityisesti kuumina kesäpäivinä. Sitä voi nauttia sellaisenaan tai käyttää sekoitusjuomissa tai cocktaileissa. La Caserasta on saatavilla myös erilaisia makuversioita, kuten omena-limu ja omena-appelsiini.

Oikeaan tinto de veranoon tulee jäitä, punaviiniä ja soodaa gaseosa. (kaupassa La Casera) La Casera on vichyä, jota on makeutettu kahdella keinotekoisella makeutusaineella. Pyrin välttämään keinotekoisia makeutusaineita, joten suosittelen korvaamaan La Caseran Spritellä tai vastaavalla sittiksellä. La Casera on kaloriton, joten siihen tehtynä drinkkiin tulee todella vähän energiaa.

Sopiva viini tinto de veranoon

Juomasekoitukseen ei missään nimessä tule käyttää kallista viiniä. Laatikkoviinit sopivat tähän käyttöön hyvin. Espanjassa tehtynä juomaan sopiva viini voisi olla pullottamaton eli suoraan tynnyristä myytävä punaviini. Valitsin kuitenkin Alkosta Riojan alueeen perinteisen ja keskihintaisen punaviinin. Viinikartta suosittelee Sangrian valmistukseen Icono Cabernet Sauvignon -punaviiniä, joten se varmasti toimii hyvin myös tinto de veranossa ja sitä saa Alkosta. Yhdestä viinipullollisesta saa tehtyä kahdeksan lasillista.

Tinto de verano ainekset

Juoma on nimensä mukaisesti kesäinen punaviini ja siihen kuuluu laittaa paljon jäitä. Tein tätä tarjoilua varten pussillisen pakastejääpaloja.

Perinteisen tinto de veranon valmistusohje kuvilla

Laita ensin lasin pohjalle vähintään viisi jääpalaa.

Jääpalat lasien pohjalla tinto de veranolle

Kaada jäiden päälle viilennettyä punaviiniä niin, että viinin pinta on suurin piirtein lasin puolivälissä.

Punaviiniä ja jäitä lasien pohjalla

Kaada lopuksi sittistä lasi täyteen. Juoman voi sekoittaa kevyesti kouraisemalla kerran lasin pohjasta lusikalla.

Valmiit tinto de veranot

Parempaa kuin sangria!

Hassumpi resepti tinto de veranon valmistukseen

Kesäkuun suosituin postaus on yllättäin ollut kehittelemäni tinto de verano -reseptini. Resepti on hieman hassu eikä lainkaan perinteinen tapa valmistaa suosittua juomaa. Esanssin lisääminen vichyyn tuottaa kyllä hyvän sitruunaisen lantringin punaviinille.

Ohje
recipe image
Reseptin nimi
Tinto de verano
Tekijä
Julkaistu
Valmistusaika
Kokkausaika
Kokonaisaika

Yksi kommentti juttuun “Perinteinen tinto de verano -resepti (parempaa kuin sangria)”

 1. Kurre

  Espanjan golfklubilla meillä suomalaisilla on oma reseptimme, jota kutsumme tinto verano finlandeseksi. Perinteiseen punaviiniin
  spriteen ja jääpaloihin lisätään tilkka cuarenta y tres liköriä sekä hieman tummaa sokeria. Juodaan tietysti pillillä. Ai että on hyvää erityisesti golfkierroksen jälkeen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *