Ensiapua Espanjan-kaipuuseen Yle Teemalta, vielä ehtii!

Espanjalainen draamasarja Velvet – Muotitalon tarina (Espanjassa Galerias Velvet) yllätti positiivisesti ja koukutti minut heti ensimmäisestä jaksosta. Ohjelmaa voisi juoneltaan kuvailla espanjalaiseksi saippuasarjaksi ja aihepiirikin on saippuasarjoista pelottavan tuttu muotimaailma. Onneksi sarja on silti todella kaukana kaikkien saippuasarjojen vanhasta isoäidistä Kauniista ja rohkeista. Älä siis säikähdä sarja
n nimeä, kannattaa katsoa ja nauttia ainakin yksi jakso!

Velvet – Muotitalon tarina on nopeatempoista draamaa, jossa parasta on aito espanjalaisuus. Jo pelkästään espanjan kielen kuuleminen on hyvä syy istahtaa tv:n äärelle. Jos et halua katsella, ainahan voit vaikka vain kuunnella. Tarinan ytimenä on Madridin kuuluisan muotitalon komean perijämiehen ja köyhistä oloista muotitaloon ompelijattareksi tulleen nuoren naisen rakkaus. Elämääkin suuremman rakkaustarinan esteeksi tulevat monet asiat, joille asianomaiset henkilöt eivät voi mitään, vaan omat tunteet uhrataan ja yritetään unohtaa. Sarjassa on runsaasti muoti- ja tavaratalomaailman sijoittuvaa haute couture- luksusta, mutta kuitenkin myös uskottavia arkisia puitteita, kuten muotitalon alakerran ompelimo, jossa ompelijanaiset suristelevat ompelukoneillaan. Iso osa sarjan viehätystä on nostalgiaa henkivä 1950- ja 1960 –lukujen aikakausi, johon sarja on saatu lavastettua todella onnistuneesti. Ohjelman tunnelmassa on läsnä koko ajan espanjalainen vanhan ajan charmi, joka on saatu aikaan puvustuksella, lavastuksella ja ajanmukaisella tyylillä pienintä yksityiskohtaa myöten: miten ihmiset puhuvat, käyttäytyvät, kävelevät, noudattavat hierarkiaa, hoitavat perhe- ja liikesuhteistaan jne.

WP_20160410_12_11_02_Pro 1

Espanjalaisuus puskee läpi myös kaikista näyttelijöistä ja roolihahmoista, sillä jokaiselle on luotu selkeä oma rooli, jossa espanjalaisuus korostuu kullekin sopivalla tavalla. Kunnon saippuasarjan tapaan henkilöhahmoissa on hyviä ja pahoja, rikkaita ja köyhiä, kaunottaria ja taviksia, kaupunkilaisia ja maalaisia, onnistujia ja epäonnistujia…

Velvet muotitalon tarina screenshot2

Sarjan päähenkilöt, rakkaudessaan riutuvat kaunis ja kaikessa hyvä Ana Ribera (Paula Echevarria) sekä komea ja muotitalon vuoksi paljon uhraava Alberto Márquez (Miguel Angel Silvestre), ovat tietenkin aivan omaa luokkaansa rooleissaan. Itseäni viehättävät kuitenkin erityisesti sivuosien esittäjät, sillä näistä löytyvät sarjan räiskyvimmät hahmot. Anan hyvä ystävä Margarita ”Rita” Montesinos Martín (Cecilia Freire) on pienestä kotikylästään Madridiin työn perässä muuttanut espanjaa pulputtava ompelijatar, jota taitaa vihdoinkin onnistaa rakkausasioissa. Toinen maalta kaupunkiin tullut hahmo on muotitalon lähetti ja yleismies Pedro (Adrián Lastra). Pedrossa maalaisuus ja tietynlainen hölmöys sekä lähes ikuinen epäonnistuminen on huipussaan. Parasta on kuitenkin hänen ja pienen poikansa Manoliton yhteiset hetket ja rakkaus, niissä kohtauksissa on oikeasti tunnetta ja draamaa.

Muotitalo Velvet ei koostu pelkästään hilpeistä ja hauskoista hahmoista, vaan loistavia roolisuorituksia tekevät myös vakavampaa roolia näyttelevät. Vanhanajan charmantti herrasmies don Emilio murahtelee espanjaa niin, että jokainen uskoo kaiken, mitä herra sanoo. Naisissa vastaavaa auktoriteettia on Dona Blancalla, joka johtaa ompelimoa rautaisella otteella. Sarjan edetessä Dona Blancakin on tosin alkanut hiukan pehmentyä ja jopa rakastua. Sivurooleissa omalla tyylillään ja temperamentillaan loistavat myös Alberton sinisilmäinen kotirouvavaimo Christina, Alberton juonitteleva vaaleaverikkösiskopuoli Isabella, Albertin oikea käsi ja hyvä ystävä Mateo, muotitalon tehokas sihteeri Clara… Kiinnostavia ja seurattavia hahmoja on monta ja näiden kaikkien näyttelijäsuoritukset ovat todella viihdyttävää katsottavaa.

Tätä espanjalaista herkkua voi seurata Yle Teemalta vielä muutaman jakson ajan, sillä nyt on menossa jo sarjan toisen kauden viimeiset jaksot. Yle Areenassa jaksot ovat katsottavissa 14 päivän ajan, eli uusintojen tarpeessa kannattaa olla tarkkana. Jatkoa sarjalle on toivottavasti luvassa Suomessakin vielä myöhemmin, ilmeisesti syksyllä, sillä Espanjassa sarjaan on tehty uusia kausia.

Espanjalaisen sarjan seuraaminen sai minussa aikaan niin paljon Espanja-kuumetta, että ensi viikolla olen lähdössä katsomaan ja kokemaan Espanjan kevättä Alicanten lähelle La Marinaan. Harmi, että en osaa puhua espanjaa, mutta onneksi Velvetin seuraamisen myötä mieleeni on tarttunut muutamia espanjalaisia sanoja.

Excelente primavera, chicos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *