Etätöiden teko Espanjassa 2018

Joskus tulee eteen tilanne, jolloin pitää työskennellä Espanjassa ollessa: Tämä voi tulla suunnitellusti etätyöjaksona tai sitten yllättäin niin, että Suomesta soitetaan lomalle, että hommat on saatava nyt tehtyä. Tai sitten työntekijä voi muuttaa Espanjaan ja tehdä sieltä käsin etätöitä Suomeen.

Itselleni kävi aikoinaan niin, että en saanut työpaikalta lomaa tarvitsemaani ajankohtaan. Formulakilpailuja ei voinut siirtää myöhemmäksi, joten päätin työskennellä viikon Espanjasta käsin.

Työni on ohjelmistokehitystä, eli sitä voi periaatteessa tehdä mistä vain. Ainoat vaadittavat työkalut ovat tietokone ja riittävän nopea internetyhteys. Työkoneen otin mukaani käsimatkatavarana, mutta internetin kanssa oli enemmän hankaluuksia. Periaatteessa Suomalainen 4G-liittymä on käypä yhteys Espanjassakin, mutta käytännössä sen nopeus ja luotettavuus ei aina riitä työskentelyyn ja toisaalta myös hinta voi muodostua ongelmaksi. Normaali rajattoman 4G:n hinnoittelu EU:ssa on nykyään n. 10 GB dataa kuukaudessa ja sen jälkeen ylittyvästä datasta jokunen euro per giga. Tämä voi vaihdella liittymäkohtaisesti, mutta mitään yllättäviä satojen eurojen kuluja ei enää nykyään pitäisi EU-käytöllä tulla. Dataa kuluu helposti giga päivässä jo pelkkään somettamiseen ja peleihin. Työpäivän aikana kulutusta voi tulla useampi giga, joten Suomiliittymä ei ollut minulle täysin riittävä. Toki pidin puhelimessa yhteyttä koko ajan päällä ja hoidin sähköpostit sekä pikaviestittelyn reaaliaikaisesti. Koneellekin jaoin hätätilanteessa mobiililaitteelta yhteyden.

Alkumatkasta Barcelonassa pyrin työskentelemään aamulla ja illalla hotellilla, mutta se ei ollut kovin tuottavaa. Yhteydet kyllä pelasivat, mutta minulle ei sovi yksittäiset työtunnit silloin tällöin, vaan tarvitsen 2-4 tuntia kerrallaan asioiden edistämiseen. Hotelli on toki loistava toimisto, jos saa rauhoitettua itselleen huoneen työpäiväksi. Meillä reissu eteni niin, että päivät olivat täynnä matkustamista ja ohjelmaa, joten töille jäi vain lyhyt aika aamulla ja illalla.

Työskentely loma-asunnossa

Meillä ei ollut silloin asunnossa mitään nettiyhteyttä. Huonokin kiinteämaksuinen yhteys, esim. maksullinen wifi tai adsl olisi hyvä olla asunnossa, jossa aikoo tehdä töitä. Onneksi kuituyhteyksiä on nykyään hyvin saatavilla asuntoihin.

Käytännössä toimin niin, että hoidin juoksevia asioita 4G:llä ja mobiililaitteella ja sitten kun piti tehdä kunnon työskentelyä, hakeuduin työskentelemään jonnekin, missä on kiinteä yhteys. Näitä paikkoja oli esimerkiksi baarit, kahvilat ja itsepalvelupesula. Aikaero Suomeen aiheuttaa pienen ongelman: esimerkiksi klo 8:30 alkava videopalaveri onkin Espanjassa jo klo 7:30, jolloin baarit ja kahvilat ovat vielä kiinni.

Työskentely yhteisöllisissä työtiloissa

Kun kaipasin kahviloita ja baareja parempaa työskentely-ympäristöä, päätin kokeilla yhteisöllisiä työtiloja eli Co-working -tiloja. Tein haun kahdelle sivustolle: https://www.coworker.com/ ja https://coworkingspain.es/ ja valitsin niistä sopivissa sijainneissa olevia työtiloja. Lähetin seitsemän tarjouspyyntöä englanniksi ja sain niihin neljä vastausta. Kaksi vastausta sanoi, että toimistolla on vain pidempiaikaisia asiakkaita, esim. kuukausivuokralaisia. Kahdesta paikasta sain kuitenkin tarjoukset: toisessa työpäivä maksoi 20€ ja toisessa 15€. Otin kaksi päivää molempiin, jotta pääsin kokeilemaan.

Ensimmäiset kaksi työpäivää vietin Alicantessa sijaitsevassa uLabissa. Lähdin aamuisin bussilla Alicanteen ja kävelin viihtyisälle toimistolle. Paikalla oli lokero tavaroille, työpiste avokonttorissa, vapaa kahvi kahviautomaatista sekä mahdollisuus käyttää pieniä neuvotteluhuoneita esimerkiksi videopalavereihin. Myös hyvä internetyhteys kuului tietysti hintaan ja se toimikin koko ajan nopeasti. Sain uLabissa työskenneltyä yhtä hyvin, ellen jopa paremmin kuin firman toimistolla Suomessa.

Toinen käyttämäni yhteistoimisto oli Larcosta Elchessä. Siellä sain kunnon työpöydän käyttööni sekä kiitettävät yhteydet. Sijainti oli teollisuusalueella, mutta se oli toisaalta hyvä omalla autolla kulkevalle. Toimiston yli laskeutuivat lentokoneet Alicanten lentokentälle, mutta niiden jyrinään tottui nopeasti. Naapurissa oli myös mukava lounasravintola, mille tulikin päivittäin tarvetta. Täälläkin työskentely sujui hyvin, mutta iltapäivällä toimiston lämpötila nousi lähelle 30 astetta ja hiki alkoi puskea pintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *