Elche CF hyvistä asemista kauden päätösotteluihin

Elchen La Liiga -joukkue on sarjassa keskivaiheilla, kun kautta on enää viisi kierrosta jäljellä.

Käytännössä sarjassa pysyminen on jo aika varmaa. Levante ja Alaves ovat kaukana rajan alla ja viimeinen putoaja löytynee joukosta Granada, Cadiz ja Mallorca. Jos Elche ei saa viimeisissä viidessä ottelussa pistettäkään ja kaikki näistä ”huonoista” joukkueista kuroo eron kiinni, niin syön lippalakkini 🙂

Edellisellä kaudella pääsarjasta putoaminen oli jopa todennäköistä ja mukana pysyminen vaati kauden päätteeksi kaksi voittoa ja vielä muiden joukkueiden otteluihin sopivat tulokset, eli Elche meni lopulta jatkoon tuurilla. Tänä vuonna pelit ovat menneet paljon paremmin ja voittojakin on tullut jo 10. Myös tappiopelit ovat olleet tasaisia ja usein häviö on tullut vain yhdellä maalilla.

Itse en ehtinyt tälläkään kaudella paikanpäälle peliä katsomaan. Olin kyllä Espanjassa noin kolmen kotiottelun aikaan, mutta koronatilanne jännitti kuitenkin sen verran, että en osallistunut massatapahtumaan ja mennyt ottelua katsomaan. Onneksi ensi kausi näyttää Elchen joukkueen jatkon osalta varmalta ja uusia mahdollisuuksia taas tulee. Tosin elokuussa, kun seuraavan kerran matkustamme paikalle, ei vielä pelata La Liigaa.

4 viikkoa ja 4 Primarkkia Costa Blancalla

Olimme maaliskuussa neljä viikkoa lomalla Guardamarissa. Ilmat olivat huonoimmat n. 100 vuoteen ja lisäksi kohdalle osui paha calima, joten päädyimme useampana päivänä menemään ostoskeskukseen, jotta emme tulisi hulluiksi.

Primark

Primark on irlantilainen vaatekauppaketju, jossa myydään useimmiten kelvollisia ja yllättävänkin hyviä vaatteita edullisesti. Primarkkeja on monissa maissa, mutta itse olen tutustunut kauppaan Espanjassa, yleensä Zenia Boulevardilla. Ensimmäisellä kerralla ostin edulliset farkut, jotka istuivat hyvin ja osoittautuivat yhtä kestäviksi kuin muut, selvästi kalliimmat farkut. Tämän jälkeen olen ostanut farkkuja ja muitakin vaatteita Primarkista ja tuonut Suomeen esimerkiksi työvaatteiksi. Las Palmasin Primarkista ostin kerran mustan puvun ja valkoisen paidan noin 50 eurolla. Muutama hankinta on mennyt pieleenkin: koot tuntuvat olevan vähän pienempiä kuin Suomessa, joten usein kannattaa ottaa yhtä kokoa isompi vaate. Primarkista saa myös hankittua lapselle edullisia käyttövaatteita.

Viikko 1: Primark L’Aljub Elche

Ensimmäisellä viikolla menimme Elchessä sijaitsevaan ostoskeskukseen L’Aljubiin. L’Aljub on kokonaan sisätiloissa oleva ostoskeskus, jossa on kaupat, ravintolat, elokuvateatteri ja ilmainen pysäköinti. Ainakaan tällä hetkellä (3/2022) siellä ei ollut isoa ruokakauppaa, vaan ennen kauppana ollut hypermarketti Eroski oli lopettanut. En tiedä tuleeko se takaisin tai tuleeko paikalle joskus joku muu hypermarketti. Jos hypermarketille on tarve, niin lähellä on El Corte Ingles, jonka alakerrassa on HiperCor.

Taaperon vaatteet olivat menneet jo pieniksi, joten Primarkkiin oli päästävä. Ihan kaikkea suunniteltuja hankintoja emme kuitenkaan saaneet, koska kokoja ei ollut saatavilla. Lisäksi pelkästään lapsen vaatteiden ostaminen vei niin paljon voimia, että aikuisten osastoille emme ehtineet lainkaan. Ostosten jälkeen söimme 100 Montaditoksessa, jossa on yllättävän hyvät salaatit.

Viikko 2: Primark Gran Via Alicante

Toisena viikkona, la caliman iskiessä päälle, menimme Alicanten ostoskeskukseen Gran Viaan. Calima on ilmiö, jossa saharan hiekka kulkee kovien tuulten mukana ja värjää ilman punertavaksi. Ilmanlaatu heikkenee, eikä ulkona kannattaisi olla ilman maskia.

Huonon ilmanlaadun takia valitsimme Gran Vian, joka on kokonaan sisätiloissa oleva ostoskeskus. Gran Vialla on samat kaupat kuin muillakin (myös kaksikerroksinen Primark), samat ketjuravintolat sekä ilmainen parkkihalli. Hiekkatuulten ja sateiden aikaan parkkihalli ja sisätiloissa oleva ostoskeskus on hyvä yhdistelmä.

Primarkista saimme tällä kertaa ostettua aikuisillekin jotain. Taaperon sadehaalarista ei ollut kokoa saatavilla. Vaikka Primark on kahdessa kerroksessa, niin ainakin miesten osasto tuntui olevan pienempi kuin muissa Primarkeissa. Ostosten jälkeen menimme 100 Montaditokseen salaatille ja leiville.

Viikko 3: Primark Zenia Boulevard Orihuela Costa

Minulla oli tarve käydä Leroy Merlinissä ja kun olimme muutenkin Torreveijassa käymässä, niin La Zenia Boulevard sopi hyvin suunnitelmiin. Zenia Boulevardilla on ilmainen parkkihalli, paljon kauppoja ja ravintoloita. Noin 300 päivää vuodessa Zenia Boulvard on upea ostoskeskus, kuin Ideapark ilman kattoa, mutta sateisena (tai hiekkamyrskyisenä) päivänä avoin tila ja myymälöihin tulviva vesi on epämiellyttävä kokemus. Mekin saimme Torreveijassa vettä niskaamme, mutta iltaa kohden sade onneksi väheni. Kävimme syömässä pizzat La Tagliatellessä ja pienet jälkiruokaleivät 100 Montaditoksessa. Kävimme Primarkissa täydentämässä vaatehankintojamme, mutta Taaperon sadehaalarista ei ollut kokoa saatavilla. Kävin vielä Leroy Merlinissä hakemassa säkillisen multaa kaktukselle.

Viikko 4: Primark Nueva Condomina Murcia

Neljäntenä viikkona pakenimme sateita pariksi päiväksi Archenan kylpylään. Toki sielläkin satoi ja matkat ajettiin vesisateessa, mutta kylpylän 39-asteisessa vedessä lillutellessa sade ei haitannut.

Paluumatkalla ”poikkesimme” syömään suuressa Nueva Condomina -ostoskeskuksessa. Navigaattorilla oli hankaluuksia opastaa paikalle, joten ihan pienestä poikkeamisesta ei ollut kyse. Ylipäätään kaikkiin ostoskeskuksiin on aika hankala ajaa ja navigoida: usein pitää mennä pieniä katuja ja kymmenen liikenneympyrää ja sitten navigaattori ilmoittaa olevansa perillä. Parkkipaikka saattaa kuitenkin olla vielä muutaman liikenneympyrän takana. Murciassa liikenneympyröissä voi vielä olla kuusi kaistaa, liikennevaloja keskellä ympyrää ja raitiotie liikenneympyrän läpi. Ympyrässä ajaessa pitää katsoa yhdellä silmällä vasenta sivupeliä, toisella oikeaa ja kolmannella yläpuolella olevia liikennevaloja. Myös Nueva Condominassa on iso ilmainen parkkitalo, johon auton saa suojaan sateelta.

Heti aluksi haimme tuotteita Primarkista. Tämä Murcian Primark tuntui olevan näistä neljästä kaikista isoin ja varustettu parhaalla valikoimalla. Täältä löytyi Taaperolle sopivat sadehaalari. Söimme The Good Burgerissa ja Starbucksissa, joten neljättä käyntiä 100 Montaditokseen ei tullut.

Meiltä on asunnolta ajoaika L’Aljubiin 25 minuuttia, Gran Vialle 38 minuuttia, Zenia Boulevardille 25 minuuttia ja Nueva Condominalle 45 minuuttia. Eli kolmen vartin säteeltä löytyy neljä suurta ostoskeskusta sekä neljä Primarkkia.

LaLiiga jatkuu Elchessä syksyllä – ¡Mucho Elche!

Lauantai-iltana ratkesi LaLiigan kauden mestaruus sekä putoajat. Mestaruuden vei muutaman vuoden tauon jälkeen Atlético Madrid. Edelliset kuusi kautta meni FC Barcelonan ja Real Madridin mestaruuksilla. Itseäni kiinnosti enemmän putoamistaistelu ja lähinnä se, jääkö ”kotijoukkueeni” Elche kolmen putoajan joukkoon voi pääseekö se jatkamaan pääsarjassa ensi kaudella. Ja jatkaahan se!

¡Mucho Elche!

Edellisessä postauksessa arvioin, että pisteitä pitäisi saada lopuista kymmenestä pelistä 10. Lopulta Elche sai 11 pistettä: kolme voittoa, kaksi tasapeliä ja viisi tappiota. Voitoista kaksi tuli kahdesta viimeisestä pelistä ja ne olivatkin pakkovoittoja, tappioihin ei enää ollut varaa. Täysin omissa käsissä jatkopaikka ei ollut näilläkään pistemäärillä, vaan viimeisen ottelun jälkeen piti vielä seurata muiden pelien lopputulokset, jotta sarjataulukon lopullinen järjestys selvisi.

2-0

Loppuottelussa Martínez Valeron stadionilla oli yleisöä paikalla noin 3500, joka on kymmenisen prosenttia koko stadionin kapasiteetista. Koronarokotusten edetessä kesän aikana uskoisin, että syksyllä alkavan kauden otteluihin pääsee jo vapaammin katsomaan ja kannustamaan paikanpäällekin. Kunhan pääsee ensin alueelle. Finnair lentää kesällä jopa kolmea lentoa viikossa ja Norwegianillakin on kova yritys saada lennnot alkamaan.

Elche CF jatko La Ligassa vaakalaudalla

Olen syksystä asti jännittänyt, pysyykö Elche CF pääsarjassa tämän kauden jälkeen. Olisi hienoa käydä joskus Elchessä katsomassa pääsarjaottelu, mahdollisesti Real Madridia tai FC Barcelonaa vastaan. Pandemian aikana otteluihin ei oteta yleisöä, joten tänä vuonna tuo unelma ei toteudu. Ensi vuonna sitten… paitsi jos Elche CF putoaa takaisin divariin tämän kauden päätteeksi.

Sarjataulukko, kun 10 ottelua on pelaamatta

Elche on tällä hetkellä 17. ja kaksi pistettä putoamisviivan yläpuolella. Otteluja on pelaamatta 10. Jos Elche saisi lopuista peleistä pisteen per ottelu, niin se riittäisi pitämään joukkueen pääsarjassa (tähän asti kausi on mennyt 0.9 keskiarvolla). Tämä vaatisi luultavasti kaksi voittoa ja neljä tasapeliä, tappioita saisi tulla siis vielä neljä. Vähempikin voi riittää, kunhan keskinäisestä pelistä Alavésin kanssa ei tule tappiota.

Viimeiset 10 ottelua

Pistetilanne on niin tiukka, että putoajat ratkeavat luultavasti viimeisellä kierroksella toukokuun loppupuolella. Elche pelaa toukokuussa erittäin tärkeän keskenäisen pelin Alavésin kanssa. Tämä yksittäinen peli saattaa ratkaista sen, kumpi joukkue jää sarjaan ensi kaudellekin. Elchellä on aika hyvä loppukauden peliohjelma, joten tarvittavat pisteet on kyllä mahdollista haalia kasaan, mutta onnistumisen se vaatii koko joukkueelta.

Elche CF starttaa kautensa!

Elche CF jalkapallojoukkue

Muutama vuosi sitten Elche CF oli La Ligan pääsarjassa ja pärjäsikin ihan kohtuullisesti, eli oli keskitason joukkue. Verojen maksaminen ei kuitenkaan sujunut, joten joukkuetta rangaistiin pudottamalla se alemmalle sarjatasolle.

Nyt Elche CF on kuitenkin palannut pääsarjaan ja ensimmäinen liigapeli on lauantaina. Harjoitusottelussa FC Barcelonaa vastaan Camp Noulla tuli pataan vain 1-0, joten ihan uskottavaa peliä pitäisi olla luvassa.

CMore näyttää suomessa kaikki La Liga -ottelut suorana, joten jos on vaikka F1:n takia maksukanava hankittuna, niin samalla paketilla näkee myös huippujalkapalloa.

Kunhan matkustaminen Alicanteen tästä helpottuu, niin Elchen peleissä kannattaa käydä paikan päällä katsomassa. Stadionille on esimerkiksi Torreviejasta vain n. 30 min ajomatka. Kauden aikana pelataan kertaalleen kotiottelu kaikkia joukkueita vastaan, joten myös Real Madrid, FC Barcelona ja muut huiput tulevat Elcheen.

Etätöiden teko Espanjassa 2018

Joskus tulee eteen tilanne, jolloin pitää työskennellä Espanjassa ollessa: Tämä voi tulla suunnitellusti etätyöjaksona tai sitten yllättäin niin, että Suomesta soitetaan lomalle, että hommat on saatava nyt tehtyä. Tai sitten työntekijä voi muuttaa Espanjaan ja tehdä sieltä käsin etätöitä Suomeen.

Itselleni kävi aikoinaan niin, että en saanut työpaikalta lomaa tarvitsemaani ajankohtaan. Formulakilpailuja ei voinut siirtää myöhemmäksi, joten päätin työskennellä viikon Espanjasta käsin.

Työni on ohjelmistokehitystä, eli sitä voi periaatteessa tehdä mistä vain. Ainoat vaadittavat työkalut ovat tietokone ja riittävän nopea internetyhteys. Työkoneen otin mukaani käsimatkatavarana, mutta internetin kanssa oli enemmän hankaluuksia. Periaatteessa Suomalainen 4G-liittymä on käypä yhteys Espanjassakin, mutta käytännössä sen nopeus ja luotettavuus ei aina riitä työskentelyyn ja toisaalta myös hinta voi muodostua ongelmaksi. Normaali rajattoman 4G:n hinnoittelu EU:ssa on nykyään n. 10 GB dataa kuukaudessa ja sen jälkeen ylittyvästä datasta jokunen euro per giga. Tämä voi vaihdella liittymäkohtaisesti, mutta mitään yllättäviä satojen eurojen kuluja ei enää nykyään pitäisi EU-käytöllä tulla. Dataa kuluu helposti giga päivässä jo pelkkään somettamiseen ja peleihin. Työpäivän aikana kulutusta voi tulla useampi giga, joten Suomiliittymä ei ollut minulle täysin riittävä. Toki pidin puhelimessa yhteyttä koko ajan päällä ja hoidin sähköpostit sekä pikaviestittelyn reaaliaikaisesti. Koneellekin jaoin hätätilanteessa mobiililaitteelta yhteyden.

Alkumatkasta Barcelonassa pyrin työskentelemään aamulla ja illalla hotellilla, mutta se ei ollut kovin tuottavaa. Yhteydet kyllä pelasivat, mutta minulle ei sovi yksittäiset työtunnit silloin tällöin, vaan tarvitsen 2-4 tuntia kerrallaan asioiden edistämiseen. Hotelli on toki loistava toimisto, jos saa rauhoitettua itselleen huoneen työpäiväksi. Meillä reissu eteni niin, että päivät olivat täynnä matkustamista ja ohjelmaa, joten töille jäi vain lyhyt aika aamulla ja illalla.

Työskentely loma-asunnossa

Meillä ei ollut silloin asunnossa mitään nettiyhteyttä. Huonokin kiinteämaksuinen yhteys, esim. maksullinen wifi tai adsl olisi hyvä olla asunnossa, jossa aikoo tehdä töitä. Onneksi kuituyhteyksiä on nykyään hyvin saatavilla asuntoihin.

Käytännössä toimin niin, että hoidin juoksevia asioita 4G:llä ja mobiililaitteella ja sitten kun piti tehdä kunnon työskentelyä, hakeuduin työskentelemään jonnekin, missä on kiinteä yhteys. Näitä paikkoja oli esimerkiksi baarit, kahvilat ja itsepalvelupesula. Aikaero Suomeen aiheuttaa pienen ongelman: esimerkiksi klo 8:30 alkava videopalaveri onkin Espanjassa jo klo 7:30, jolloin baarit ja kahvilat ovat vielä kiinni.

Työskentely yhteisöllisissä työtiloissa

Kun kaipasin kahviloita ja baareja parempaa työskentely-ympäristöä, päätin kokeilla yhteisöllisiä työtiloja eli Co-working -tiloja. Tein haun kahdelle sivustolle: https://www.coworker.com/ ja https://coworkingspain.es/ ja valitsin niistä sopivissa sijainneissa olevia työtiloja. Lähetin seitsemän tarjouspyyntöä englanniksi ja sain niihin neljä vastausta. Kaksi vastausta sanoi, että toimistolla on vain pidempiaikaisia asiakkaita, esim. kuukausivuokralaisia. Kahdesta paikasta sain kuitenkin tarjoukset: toisessa työpäivä maksoi 20€ ja toisessa 15€. Otin kaksi päivää molempiin, jotta pääsin kokeilemaan.

Ensimmäiset kaksi työpäivää vietin Alicantessa sijaitsevassa uLabissa. Lähdin aamuisin bussilla Alicanteen ja kävelin viihtyisälle toimistolle. Paikalla oli lokero tavaroille, työpiste avokonttorissa, vapaa kahvi kahviautomaatista sekä mahdollisuus käyttää pieniä neuvotteluhuoneita esimerkiksi videopalavereihin. Myös hyvä internetyhteys kuului tietysti hintaan ja se toimikin koko ajan nopeasti. Sain uLabissa työskenneltyä yhtä hyvin, ellen jopa paremmin kuin firman toimistolla Suomessa.

Toinen käyttämäni yhteistoimisto oli Larcosta Elchessä. Siellä sain kunnon työpöydän käyttööni sekä kiitettävät yhteydet. Sijainti oli teollisuusalueella, mutta se oli toisaalta hyvä omalla autolla kulkevalle. Toimiston yli laskeutuivat lentokoneet Alicanten lentokentälle, mutta niiden jyrinään tottui nopeasti. Naapurissa oli myös mukava lounasravintola, mille tulikin päivittäin tarvetta. Täälläkin työskentely sujui hyvin, mutta iltapäivällä toimiston lämpötila nousi lähelle 30 astetta ja hiki alkoi puskea pintaan.