Autolla ajaminen Espanjassa

Costa Blanca on kohteena sellainen kohde, jossa oma auto on kätevä. Vaikka joka paikkaan pääsee julkisilla kulkuneuvoilla, ovat aikataulut turistille hankalia. Esimerkiksi pienempiin kaupunkeihin saattaa kulkea bussi vain aamupäivällä ja iltapäivällä.

Omalla autolla on helppo ajaa, varsinkin kun Costa Blancalla on aina kesäkeli. Ajaminen maanteillä on mukavaa ja matka etenee reippaasti, mutta toisaalta kaupungeissa ajaminen on hankalampaa. Maksullisilla moottoriteillä ajaminen soljuu rauhallisesti, mutta siitä joutuu maksamaan jonkin verran. Ilmaisilla teillä on enemmän liikennettä, mutta nekin ovat hyvässä kunnossa. Suomeen verrattuna liikennettä on enemmän ja nopeudet vähän suurempia.

Auton vuokraaminen Espanjassa

Vuokra-auto on kätevä ja kohtuullisen hintainen. Auton saa heti käyttöön lentokentältä ja se myös palautetaan kentälle, joten taksikuluja ei tule. Hinta kansainväliseltä yhtiöltä on n. 200€/viikko ja siihen päälle vielä vakuutus. Lisäviikot ovat yleensä selvästi halvempia ja paikallisilta yrityksiltä voi saada vuokrauksen myös selvästi edullisemmalla.

Laina-auton ajaminen

Jos lainaat joltakulta Espanjan kilvissä autoa, tarvitset ajamiseen valtakirjan, jossa on valtuuttajan ja kahden todistajan allekirjoitukset. Valtakirjoja saa vakuutusyhtiöistä vaikka Suomessa. Tarkasta myös vakuutuspapereiden mukanaolo ja pidä aina ajokorttia mukana!

Liikennesäännöt ja liikenneympyrät

Espanjassa ajetaan pääosin samoilla säännöillä kuin Suomessakin. Oman haasteensa tuottavat liikenneympyrät. Ympyröissä on kaksi kaistaa, mutta monesti autot ajavat keskiviivan päällä. Tämä on ihan ok, kunhan ei montaa kierrosta aja.

Tärkeintä ympyröissä on kuitenkin varoa kaikkia, kun ympyrään menee. Sen jälkeen ympyrästä kyllä pääsee pois. Ympyrässä voi periaatteessa ajaa kumpaa kaistaa tahansa, mutta pyöriminen on helpompaa ympyrän keskellä. Jos ei tiedä, mistä liittymästä poistuu, voi ottaa sisemmän kaistan ja pyöriä ympyrässä kunnes on keksinyt parhaan suunnan. Jos sisemmältä kaistalta poistuminen ei onnistu esimerkiksi ruuhkan takia, voi kiertää ylimääräisen kierroksen ja yrittää sitten uudestaan. Ympyrässä ei mielellään saisi pysähtyä ilman todella hyvää syytä, koska se pysäyttää helposti koko ympyrän liikenteen ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Liikenneympyränä ensimmäisestä liittymästä poistuttaessa ajetaan uloimman kaistan oikeassa reunassa ja poistutaan oikeanpuoleiselle kaistalle. Tässäkin tapauksessa pitää varoa kaikkia ympyrässä ajavia, koska poistumisliittymässä ei välttämättä ole kuin yksi kaista, jolle sisemmältä kaistalta poistuva poistuu.

Liikenneympyröissä ajelu on mukavampaa automaattivaihteisella autolla, joten vasinkin jos vuokraa auton, niin kannaatta harkita automaattivaihteista autoa.

Parkkipaikat kaupungeissa

Kaupungeissa on paljon ilmaisia ruutuja katujen varsilla. Vapaata ruutua on kuitenkin usein vaikea löytää varsingin kaupunkien keskustoissa. Ruudut saattavat olla hyvin ahtaita joten olisi hyvä tietää minkä kokoisella autolla ajaa. Taskuparkkiin peruuttaminen on pakko osata, jottei kolhisi omaa ja muiden autoa.

Vilkkaissa kaupungeissa on helpompi ajaa suosiolla parkkihalliin. Hallipaikka maksaa pari euroa tunnissa. Halliin on helppo ajaa ja niitä löytyy yleensä kaupunkien keskustoista. Myös parkkihalleissa on ahdasta, ja usein käykin niin, että kaikista ovista ei pääse enää ulos, kun auto on saatu parkkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *