Ensi sunnuntaina on formulakisat Barcelonassa ja päätin tänä vuonna lähteä katsomaan kisaa ja tietysti kannustamaan suomalaiskuljettajia. Tämä saattaa olla viimeinen kausi, kun sarjassa ajaa kaksi suomalaista ja vieläpä kärkitalleissa. Lennämme Barcelonaan perjantaina Vuelingin lennolla Helsingistä ja koko lauantai on vapaata ihmettelyä kaupungissa. Sunnuntai menee moottoriurheilun parissa ja maanantaina lähdemme etenemään rannikkoa pitkin etelään, ensin Deniaan ja sieltä Guardamariin.
En ole ennen käynyt Barcelonassa, ainoastaan pari kertaa vaihtanut junaa. Nyt kun meillä on yksi päivä aikaa kaupungissa, ajattelin ottaa matkaopaskirjan käyttöön ja hyödyntää kirjoittajien ammattitaitoa sopivien nähtävyyksien ja muiden ohjelmanumeroiden valinnassa. Matkamessuilla törmäsin upouuteen matkaopassarjaan Tripsteriin ja sain Barcelonan matkaoppaan arvosteltavaksi. Koska tämä kirja on vuonna 2018 painettu, sen sisältämät tiedot ovat vielä ajantasaisia.
Hyvä lukea, huono pitää mukana
Itse kirja on vähän liian iso matkalle mukaan (n. 500g). Tämä on tietysti makuasia, sillä isoon kirjaan mahtuu enemmän asiaa ja kuvia voidaan esittää miellyttävämmässä muodossa. Moni muu matkaopaskirja on tehty pieneksi läpyskäksi, josta on hankala lukea, eikä kuvista saa juuri selvää. Tripsterin kirja on kuitenkin tehty luettavuus edellä ja siinä on varmaan ajateltukin niin, että kirja on mobiililaitteen lisänä ja se tarjoaa viihdyttäviä tarinoita ja hyviä kuvia kohteesta. Tripsteri ei myöskään yritä tarjota hankalia karttoja kaupungista ja lähialueesta. Tämä on sinänsä fiksu ratkaisu, että käytännössä karttaa kannattaa käyttää mobiililaitteelta, josta näkee aina oman sijainnin ja voi zoomailla mielin määrin. Päätin tämän kirjan kohdalla, että en ota sitä mukaan matkalle lisäpainoa tuomaan, mutta luen sen tarkkaan kotona ja otan muistiinpanoja kuvaamalla mielenkiintoisimmat kohdat puhelimeeni. Näin saan oleellisen mukaani. Tripsteristä on olemassa näppärä mobiilisovellus, jolla sisällöt saa kulkemaan mukana kevyemmin, mutta valitettavasti siitä löytyy toistaiseksi vain Helsinki ja Tukholma. Olisin mielelläni hyödyntänyt sitä Barcelonassa, mutta ainakaan vielä se ei ole mahdollista.
Kirjan sisällöt ovat kirjoittajien näkökulmasta tehtyjä ja niissä on otettu matkustamisen eettisyys huomioon. Suosituimmissa matkakohteissa massaturismi on iso ongelma, ja Tripsterin vinkeissä on pyritty huomioimaan epäkohtia. Esimerkiksi kirja suosittelee käyttämään hotelleja AirBnb:n sijaan. Kirjassa myös opetetaan paljon kieltä, kulttuuria ja Katalonian historiaa.
Käytännön ohjeita kulkemiseen
Kirjan ja myös Tripsterin nettisivujen avulla selvisi helposti, miten pääsemme kulkemaan kaupungissa helposti ja edullisesti. Otamme metron tai lähijunan lentokentältä keskustaan ja sen jälkeen kuljemme metrolla 10 kerran sarjalipuilla T-10. Näiden pitäisi riittää hyvin, eikä hintaa tule yhteensä kuin n. 15€ per henkilö.
Nähtävää ja tehtävää Barcelonassa
Vaikka olemme Barcelonassa vain lyhyen aikaa, jotain ehdimme varmasti nähdä. OIkeastaan juuri vierailun lyhyyden takia hyvä matkaopas on tarpeen, sillä paikanpäällä ei ole aikaa tuhlattavaksi. Kirjan avulla keksimme kohteen ”Parc de Cervantes”, jossa pitäisi olla juurikin toukokuussa paljon kukkivia ruusuja. Meille sopiva kohde ja ajankohtakin sopii hyvin!
Toinen harkinnassa ollut kohde olisi FB Barcelonan kotistadion Camp Nou. Tämä vähän kiinnostaisi ja formulatiketeillä stadionin tutustumiskierroksesta ja museosta saisi vielä 20% alennuksen. Stadionilla ei kuitenkaan ole peliä tuolloin ja ehkä olisi vähän liikaa urheilua, jos samana viikonloppuna olisi sekä jalkapallo-ottelu, että formulakilpailu. Pelkän turistikierroksen takia en viitsi stadionille nyt mennä, joten tämä jää tällä kertaa näkemättä. Sama kohtalo kävi muutama vuosi sitten Madridin Santiago Bernabeulle.
Museoihin emme varmaankaan ehdi tutustua, elle sitten María käy formulasunnuntaina jossain museossa, kun minä olen kisassa. Viikkoa myöhemmin olisi Barcelonassakin museoiden yö La nit dels Museus, mutta koska sekään ei osu kohdalle, niin museot saavat jäädä tällä kertaa.
Barcelonan vastine Pariisin Moulin Rougelle ja Benidormin Benidorm Palacelle olisi El Molino. Siellä ei kuitenkaan ollut sopivaa esitystä sopivaan aikaan, joten mylly jäi tällä kertaa käymättä.
Kirjassa oli hyvä kuvaus Messin ravintolasta Bellavista del Jardin del Nortesta, joka on Messin argentiinalaista kotikylää jäljittelevä ravintola. Paikka vaikutti mielenkiintoiselta, ja meillä onkin sinne jo pöytävaraus lauantai-illalle.
Barcelonan kulttuuri
Luin mielenkiinnolla, mitä Tripsterissä kerrottiin Kataloniasta ja sen historiasta. Esimerkiksi jalkapallosta kirjassa oli hyvä kappale, joka auttaa ymmärtämään jalkapallon merkitystä Espanjalle ja toisaalta Barcan merkitystä Katalonialle.
¡Una Moritz, por favor!
Kirja antoi hyviä vinkkejä esimerkiksi paikallisista oluista sekä uudesta megatrendistä alkuviineistä. Paikallisia oluita ovat esimerkiksi Damm Estrella, Moritz ja Rosita ja alkuviinit ovat lisäaineettomia ja vegaaneja. Kirjan lopussa on kätevä sivullinen hyödyllisiä sanontoja espanjaksi, katalaaniksi ja suomeksi. Näillä voi esimerkiksi tervehtiä ihmisiä hotellissa ja ravintoloissa.
Tripsteri Barcelona
Kokonaisuutena Tripsteri Barcelona on mielenkiintoinen ja viihdyttävä Barcelonasta kertova opaskirja. Se ei ole näppärin apuri mukana kuljetettavaksi, vaan asiantunteva pohjustus kaupunkiin sekä Katalonian kieleen ja kulttuuriin. Kirja soveltuu hyvin kotona tai hotellilla tehtävään matkan suunnitteluun ja fiilistelyyn. Tripsterin kirjoittajat kertovat tarinoita, eikä kirjan sisältö ole pelkkä listaus kohteiden osoitteista ja aukioloajoista, vaan mainitut paikat tuntuvat olevan kirjoittajan (Paula Kultanen-Ribas) hekilökohtaisia lempipaikkoja.
Kirjaa myy mm. Adlibris: Tripsteri Barcelona Adlibris-verkkokaupassa
Barcelonasta on saatavilla paljon muitakin matkaopaskirjoja ja olen tutustunut useampaan, mutta Tripsteri oli kaikista mielenkiintoisin varsinkin ennen matkaa luettavaksi.