4 viikkoa ja 4 Primarkkia Costa Blancalla

Olimme maaliskuussa neljä viikkoa lomalla Guardamarissa. Ilmat olivat huonoimmat n. 100 vuoteen ja lisäksi kohdalle osui paha calima, joten päädyimme useampana päivänä menemään ostoskeskukseen, jotta emme tulisi hulluiksi.

Primark

Primark on irlantilainen vaatekauppaketju, jossa myydään useimmiten kelvollisia ja yllättävänkin hyviä vaatteita edullisesti. Primarkkeja on monissa maissa, mutta itse olen tutustunut kauppaan Espanjassa, yleensä Zenia Boulevardilla. Ensimmäisellä kerralla ostin edulliset farkut, jotka istuivat hyvin ja osoittautuivat yhtä kestäviksi kuin muut, selvästi kalliimmat farkut. Tämän jälkeen olen ostanut farkkuja ja muitakin vaatteita Primarkista ja tuonut Suomeen esimerkiksi työvaatteiksi. Las Palmasin Primarkista ostin kerran mustan puvun ja valkoisen paidan noin 50 eurolla. Muutama hankinta on mennyt pieleenkin: koot tuntuvat olevan vähän pienempiä kuin Suomessa, joten usein kannattaa ottaa yhtä kokoa isompi vaate. Primarkista saa myös hankittua lapselle edullisia käyttövaatteita.

Viikko 1: Primark L’Aljub Elche

Ensimmäisellä viikolla menimme Elchessä sijaitsevaan ostoskeskukseen L’Aljubiin. L’Aljub on kokonaan sisätiloissa oleva ostoskeskus, jossa on kaupat, ravintolat, elokuvateatteri ja ilmainen pysäköinti. Ainakaan tällä hetkellä (3/2022) siellä ei ollut isoa ruokakauppaa, vaan ennen kauppana ollut hypermarketti Eroski oli lopettanut. En tiedä tuleeko se takaisin tai tuleeko paikalle joskus joku muu hypermarketti. Jos hypermarketille on tarve, niin lähellä on El Corte Ingles, jonka alakerrassa on HiperCor.

Taaperon vaatteet olivat menneet jo pieniksi, joten Primarkkiin oli päästävä. Ihan kaikkea suunniteltuja hankintoja emme kuitenkaan saaneet, koska kokoja ei ollut saatavilla. Lisäksi pelkästään lapsen vaatteiden ostaminen vei niin paljon voimia, että aikuisten osastoille emme ehtineet lainkaan. Ostosten jälkeen söimme 100 Montaditoksessa, jossa on yllättävän hyvät salaatit.

Viikko 2: Primark Gran Via Alicante

Toisena viikkona, la caliman iskiessä päälle, menimme Alicanten ostoskeskukseen Gran Viaan. Calima on ilmiö, jossa saharan hiekka kulkee kovien tuulten mukana ja värjää ilman punertavaksi. Ilmanlaatu heikkenee, eikä ulkona kannattaisi olla ilman maskia.

Huonon ilmanlaadun takia valitsimme Gran Vian, joka on kokonaan sisätiloissa oleva ostoskeskus. Gran Vialla on samat kaupat kuin muillakin (myös kaksikerroksinen Primark), samat ketjuravintolat sekä ilmainen parkkihalli. Hiekkatuulten ja sateiden aikaan parkkihalli ja sisätiloissa oleva ostoskeskus on hyvä yhdistelmä.

Primarkista saimme tällä kertaa ostettua aikuisillekin jotain. Taaperon sadehaalarista ei ollut kokoa saatavilla. Vaikka Primark on kahdessa kerroksessa, niin ainakin miesten osasto tuntui olevan pienempi kuin muissa Primarkeissa. Ostosten jälkeen menimme 100 Montaditokseen salaatille ja leiville.

Viikko 3: Primark Zenia Boulevard Orihuela Costa

Minulla oli tarve käydä Leroy Merlinissä ja kun olimme muutenkin Torreveijassa käymässä, niin La Zenia Boulevard sopi hyvin suunnitelmiin. Zenia Boulevardilla on ilmainen parkkihalli, paljon kauppoja ja ravintoloita. Noin 300 päivää vuodessa Zenia Boulvard on upea ostoskeskus, kuin Ideapark ilman kattoa, mutta sateisena (tai hiekkamyrskyisenä) päivänä avoin tila ja myymälöihin tulviva vesi on epämiellyttävä kokemus. Mekin saimme Torreveijassa vettä niskaamme, mutta iltaa kohden sade onneksi väheni. Kävimme syömässä pizzat La Tagliatellessä ja pienet jälkiruokaleivät 100 Montaditoksessa. Kävimme Primarkissa täydentämässä vaatehankintojamme, mutta Taaperon sadehaalarista ei ollut kokoa saatavilla. Kävin vielä Leroy Merlinissä hakemassa säkillisen multaa kaktukselle.

Viikko 4: Primark Nueva Condomina Murcia

Neljäntenä viikkona pakenimme sateita pariksi päiväksi Archenan kylpylään. Toki sielläkin satoi ja matkat ajettiin vesisateessa, mutta kylpylän 39-asteisessa vedessä lillutellessa sade ei haitannut.

Paluumatkalla ”poikkesimme” syömään suuressa Nueva Condomina -ostoskeskuksessa. Navigaattorilla oli hankaluuksia opastaa paikalle, joten ihan pienestä poikkeamisesta ei ollut kyse. Ylipäätään kaikkiin ostoskeskuksiin on aika hankala ajaa ja navigoida: usein pitää mennä pieniä katuja ja kymmenen liikenneympyrää ja sitten navigaattori ilmoittaa olevansa perillä. Parkkipaikka saattaa kuitenkin olla vielä muutaman liikenneympyrän takana. Murciassa liikenneympyröissä voi vielä olla kuusi kaistaa, liikennevaloja keskellä ympyrää ja raitiotie liikenneympyrän läpi. Ympyrässä ajaessa pitää katsoa yhdellä silmällä vasenta sivupeliä, toisella oikeaa ja kolmannella yläpuolella olevia liikennevaloja. Myös Nueva Condominassa on iso ilmainen parkkitalo, johon auton saa suojaan sateelta.

Heti aluksi haimme tuotteita Primarkista. Tämä Murcian Primark tuntui olevan näistä neljästä kaikista isoin ja varustettu parhaalla valikoimalla. Täältä löytyi Taaperolle sopivat sadehaalari. Söimme The Good Burgerissa ja Starbucksissa, joten neljättä käyntiä 100 Montaditokseen ei tullut.

Meiltä on asunnolta ajoaika L’Aljubiin 25 minuuttia, Gran Vialle 38 minuuttia, Zenia Boulevardille 25 minuuttia ja Nueva Condominalle 45 minuuttia. Eli kolmen vartin säteeltä löytyy neljä suurta ostoskeskusta sekä neljä Primarkkia.

Piristystä Korona-tylsyyteen ja matkakaipuuseen

Vuosi on pitkä aika. Muuta en voi todeta, kun nyt huomaan, että edellisestä ulkomaanmatkastani on kulunut jo vuosi. En käynyt Espanjassa vuonna 2020 kertaakaan. Edellisestä Espanjan-matkastani Alicanten seudulle on jo reilusti yli vuosi aikaa, vaikka ”omana juhlavuotenani 2020” siellä oli tarkoitus käydä monta kertaa. Harmi juttu. 

Korona-aika on ollut ajoittain tylsää matkustamiseen tottuneelle luonteelleni. Pientä piristystä Korona-tylsyyteen ja matkakaipuuseen on kuitenkin tuonut kirjat, televisiosarjat, uutena ”löytönä” matka-aiheinen koko perheen lautapeli ja viime syksynä vietetyt omat Espanja-teemaiset syntymäpäiväjuhlani. Elämä on tietenkin soljunut eteenpäin kivasti ilman Espanjaakin. Ehkä Espanjan maisemien jälleennäkemisen ja -kokemisen ilo onkin tulevaisuudessa moninkertainen. Sitten, kun taas päästään Espanjaan! 

1/4 Kirja: Enemmän Espanjaa (Liisa Väisänen, 2018)

Korona-vuoden jouluun osui monta päivää joulunpyhiä, jotka olisi ollut kiva viettää Espanjassa. Rohkeus ei nyt ole riittänyt matkustamiseen, joten vietin joulunpyhät kotona ja luin Liisa Väisäsen kirjoittaman kirjan Enemmän Espanjaa. Kirja on julkaistu vuonna 2018 ja se on informatiivinen pitkän aikavälin historia- ja kulttuuripaketti Espanjasta. Kirjan logiikka on selkeä, sillä kerronta noudattaa Espanjan maantieteellistä jakoa itsehallintoalueisiin. Erityistä plussaa teos saa minulta alkusivun selkeästä kartasta, josta pystyy tarpeen mukaan vielä tarkistamaan, missä päin Espanjaa kirjan kertomuksia luettaessa ollaankaan. Lukijan on siis helppo ”pysyä kartalla”, kun kirjassa kerrotaan mm. Espanjan monien vanhojen kuningaskuntien historiasta. 

Historian tapahtumilla ja henkilöillä on vaikutusta vielä nykyäänkin moniin asioihin Espanjassa. Historian kytkökset nykyaikaan ovatkin kirjan mielenkiintoisinta antia tällaiselle harrastelijamatkailijalle. Kirjoittajalla on paljon omakohtaista kokemusta Espanjasta sekä syvällinen tietämys maan historiasta ja kulttuurista. Ajoittain historian kerronta vei tilaa nykyajan tiedoista, joita olisin välillä kaivannut kirjaan enemmänkin. Historiaan paneudutaan kirjassa syvällisesti ja nykyaikaan välillä melko pintapuolisesti. Toisaalta historian oppiminen ei koskaan ole turhaa ja Espanjan nykyaikaa voi jokainen kokea itse omassa elämässään. Sitten, kun taas päästään Espanjaan!

Ps. Liisa Väisänen on kirjoittanut vastaavanlaiset teokset myös Ranskasta ja Italiasta. Ranskasta kertoo teos nimeltä Ranska, rakkaudella (2019) ja Italiasta teos nimeltä Kaikki Italiani (2017). 

2/4 Televisiosarja: Järjetön vauvakuume (Pequeñas coincidencias, Espanja, 2018).

Yle Areenassa on katsottavissa uudenlainen espanjalainen komediallinen draamasarja Järjetön vauvakuume. Sarjan idea on nimeä myöten aika lapsellinen… mutta ehkä juuri siksi korona-ajan tylsistämille aikuisille vastakohtaisuuden vuoksi hauska ja viihdyttävä. Olen seurannut mielenkiinnolla monia Ylen aikaisempia espanjalaissarjoja, mm. Velvet – Muotitalon tarina, Velvet Collection, La otra mirada – Toinen katse, Marokko –rakkauden ja sodan aika, La Senora sekä La Republika – Tasavalta. Nämä ns. epookkisarjat ovat nykykatsojan mielestä vähän konservatiivisia, vaikkakin mielenkiintoisia ja tunnelmallisia ajankuvia 1900-luvun alkuvuosikymmenten maailmankuvasta, tavoista, kulttuurista, elämäntyylistä ja ihmissuhdekuvioista. 

Uusi sarja Järjetön vauvakuume on täysin poikkeava edellisiin sarjoihin verrattuna. Sarja sijoittuu nykyaikaan ja kertoo keski-ikää lähestyvien modernien espanjalaisaikuisten elämästä Madridin kaupunkisykkeessä. Teemana on tietenkin rakkauden etsintä, vaikka se on naamioitu nykyaikaan sopivaksi: tulevan aviopuolison etsimisen sijaan biologisen kellonsa ahdistama sinkkunainen Marta etsii suorasukaisesti isää tulevalle poikalapselleen ja sinkkumies Javi äitiä tulevalle tyttölapselleen. Päähenkilöiden mielikuvissa nämä heidän tulevat lapsensa elävät jo melkein oikeasti ja ilmestyvät vanhemmilleen hyvin konkreettisesti arjessa. Mielikuvalapset haluavat osallistua tulevien vanhempiensa valitsemiseen seuraamalla sivusta hyvinkin tarkkaan tulevien vanhempiensa elämää.  Lapset neuvovat tekemään oikeita päätöksiä ja jättämään tekemättä vääriä päätöksiä näissä tärkeissä ihmissuhdeasioissa. Sarjassa pyörii lisäksi iso määrä päähenkilöiden perheenjäseniä, ystäviä, työkavereita sekä isä- ja äitikandidaatteja. Näillä kaikilla henkilöillä on omanlaiset luonteensa ja roolinsa Martan ja Javin elämässä, joten luvassa on koko ajan monenlaisia hyväntuulisia arkielämän tapahtumia, elämänkäänteitä, ihmissuhdeyllätyksiä ja muita komediaan sopivia pieniä hauskuuksia. 

Järjetön vauvakuume on kivaa uudenlaista jatkumoa aikaisemmille espanjalaisdraamoille, sillä näyttelijöissä on monta muista sarjoista tuttua näyttelijää täysin uusissa rooleissa ja ympäristössä. Nykyaikaan sijoittuva sarja antaa myös hyvän mahdollisuuden kuunnella, ja ehkä samalla myös vähän oppia, espanjan kieltä. Näin korona-aikana jo pelkästään espanjan kielen kuuleminen tuntuu luksukselta. Sarjan dynaaminen vire ja moderni visuaalinen ilme tuo nykypäivän Espanjan vähän lähemmäksi kotisohvalle. Siihen asti, kun taas päästään Espanjaan!

3/4 Lautapeli: 10 päivää Euroopassa/10 days in Europe (kustantaja Peliko, 2020)

Joululahjatoiveeksi oli kirjoitettu uusi lautapeli, jota voisi pelailla sunnuntai-iltojen ilona 2 aikuisen ja 2 teinin kanssa. Joulupukki toteutti toiveemme ja toi lahjaksi perhepelien (ikäsuositus 10 +, pelaajia 2-4, pelin kesto noin 30 min) kategoriaan kuuluvan 10 päivää Euroopassa eli 10 days in Europe –pelin. Peli on osoittautunut kaikille mieluisaksi ja sitä on pelattu jo monta kertaa.

Pelin idea on aika yksinkertainen: kuvittele matkustavasi Euroopassa 10 päivää tekemällä matka maalla, merellä ja ilmassa. Pelissä järjestään kortteina olevat Euroopan maat ja kulkuneuvot (laivat ja lentokoneet) sopivaan järjestykseen niin, että päästään kulkemaan naapurimaasta toiseen ns. maata pitkin tai kulkuneuvoilla meriä ja ilmoja pitkin. Pelilautana on Euroopan kartta ja jokainen pelaaja yrittää luoda oman 10 kortin ”matkaohjelmansa” mahdollisimman nopeasti. Matkan pitää alkaa (päivä 1) ja loppua (päivä 10) johonkin Euroopan maahan, päivät 2-9 voivat sisältää Euroopan maita, merillä kulkevia laivoja maasta toiseen tai lentokoneita, joilla voi matkustaa maasta toiseen tiettyjen värikoodien perusteella. Pääasia on, että matka aloituspäivän maasta lopetuspäivän maahan on mahdollinen ja noudattaa maantieteellisesti Euroopan karttaa.

Kortteja on pelissä rajallinen määrä, joten jännitystä lisää arvailu siitä, mitä kortteja toisilla pelaajilla on käytössään ja mitä kortteja itselle tulee tuurilla nostopinoista. Pelissä tarvitaan taktikointia ja suunnitelmallisuutta, mutta myös paljon hyvää tuuria. Välillä hyvästä suunnitelmasta on luovuttava ja taktiikkaa on vaihdettava, jos oikeanlaisia kortteja ei tulekaan nostopinosta, varsinkaan itselle sopivaan oikeaan aikaan.

Aluksi pelin hahmottaminen on vähän vaikeaa ja helpoimmalta tuntuu vain kulkea järjestyksessä naapurimaasta toiseen ja siten koittaa rakentaa 10 päivän reitti. Tämä on aika hidas taktiikka, sillä kaikilla Euroopan mailla ei ole monia rajanaapureita. Parhaiten tämä tapa toimii Keski- ja Itä-Euroopan maiden välillä, joilla on yhteistä maarajaa eri valtioiden kanssa. Vähitellen pelikertojen edetessä kannattaakin opetella käyttämään myös laiva- ja lentokonekortteja, jotta matkustamiseen saa enemmän vauhtia: jos satut pelissä olemaan Venäjällä ja seuraavana kohteena olisi Espanja, sinne olisi aika mahdotonta matkustaa nopeasti maita pitkin. Hyvällä tuurilla voit saada ratkaisuksi Atlantti-meren laivakortin ja kun karttaa tutkii, Venäjältä (pohjoisesta) pääsee Atlantin laineilla Espanjaan asti. Eipä olisi heti tullut mieleen!

Peli on hauskaa ja hyödyllistäkin ajankulua korona-keväälle. Peliä pelatessa voi kerrata Euroopan karttaa ja maantietoa sekä suunnitella uusia matkareittejä Suomesta Espanjaan ja takaisin. Toivottavasti Korona-pandemia hellittää kohta ja Eurooppa avautuisi taas normaaliin elämänrytmiinsä. Korona on varmasti muuttanut maailmaa ja täydellistä paluuta entiseen ei tule, mutta ehkä uusilla terveysturvallisilla matkustamistavoilla pääsemme vielä tulevaisuudessakin kokemaan matkustamisen iloa. Nyt on hyvä hetki suunnitella sitä aurinkoista hetkeä, kun taas päästään Eurooppaan ja Espanjaan!

4/4 Espanja-teemaiset juhlat: Menú de Fiesta 14.11.2020

La Marinan kylässä (noin 60 km Alicantesta) sijaitsee yksi lempiravintoloistani. Restaurante El Fronton on asuntoalueemme ns. lähiravintola ja sen takia onkin niin mahtavaa, että se on osoittautunut mukavaksi paikaksi. Olen käynyt siellä vuosien varrella monta kertaa ja kehitellyt mielessäni haavetta… kun vuonna 2020 syksyllä täytän 40 vuotta, kutsun ravintolan isoon pyöreään pöytään ystäviä syömään, juomaan ja viettämään iltaa iloisen espanjalaisittain. Halusin pitää omat pienet Fiesta-juhlani.

Vuodesta 2020 tulikin korona-vuosi ja Fiesta-haave oli pakko unohtaa. Harmitti tosi paljon! Lopulta kuitenkin päätin, että vaikka emme pääse porukalla Espanjaan, tulkoon haaveissa ollutta juhlatunnelmaa Espanjasta tänne Suomeen. Syksyllä ideoin marraskuun synkkyyteen pienelle ystäväporukalle juhlat, joihin yritin saada mukaan mahdollisimman paljon Espanjan juhlaan suunnittelemiani yksityiskohtia. Pääosissa juhlissa olivat tietenkin espanjalainen ruoka, juoma, musiikki, lempiravintolani sisustusideat sekä valkokankaalla pyörivät valokuvat La Marinan rannasta ja Restaurante El Frontonista. Juhlien teema oli vieraille yllätys. Pieniä vinkkejä teemasta toki kehittelin jo etukäteen, mutta varsinainen ajatus ison pyöreän pöydän juhlista ystävien kesken paljastui kaikille vasta tervetulopuheessa ja Cava-maljojen yhteydessä.

Juhlien suunnitteleminen ja järjestäminen oli mukavaa, enkä kokenut siitä ollenkaan etukäteen pelkäämääni stressiä. Korona rauhoitti normaalin arjen aikataulun syksyllä. Iltaisin oli aikaa miettiä ruokalistaa, etsiä ideoita netistä, kaivaa kuva-arkistoista aiheeseen sopivia valokuvia, suunnitella kattausta, askarrella koristeita, laatia soittolistaa, ommella tähän juhlaan suunnittelemani silkkinen hame… Kaikkea tätä tein pelkästään nautiskellen. Ehkä juhlien teema oli itsellekin niin mieluisa, että pelkästään nautin etukäteisjärjestelyistä, ideoinnista ja siitä ajatuksesta, kuinka kivaa on luoda meille kaikille ystäville yhteinen ilta, jota toivottavasti muistellaan vielä monta kertaa myöhemminkin (kuten on muisteltu tämän ystäväporukan muitakin yhteisiä retkiä ja tapahtumia).

Korona aiheutti pientä epävarmuutta tulevasta koko syksyn ajan: suunnittelussa oli koko ajan mukana pieni ”jos”. Marraskuussa juhlat onneksi voitiin järjestää rajoituksia noudattaen ja mahdollisimman koronaturvallisesti. Kokonaishenkilömäärä pysyi tarpeeksi pienenä, n. 12 henkilöä, ja juhlapaikkana oli omassa yksityiskäytössä oleva juhlatila, joka on virallisesti mitoitettu 80 hengen käyttöön. Juhliin rakennettu iso pyöreä pöytä oli oikeasti iso, halkaisijaltaan 240 cm. Alkuperäinen ajatus espanjalaisesta tiiviistä juhlatunnelmasta sai väistyä, kun varmuuden vuoksi pidettiin tilassa vähän ylimääräistä väljyyttä. Myös alkuperäinen idea yhteisestä social-dining –ajatuksesta, eli yhteisistä jaettavista isoista ruoka-annoksista, muuttui koronan myötä henkilökohtaisiin lautasannoksiin.

Marraskuun Fiesta-juhlat onnistuivat täydellisesti! Järjestin itse avopuolisoni avustamana myös ruokailun ja tarjoilun, joten ilta oli meillä välillä vähän kiireinen. Pienen tutun porukan kanssa juhliessa tämäkään järjestely ei aiheuttanut paineita, sillä kaikki ymmärsivät, että näin kotioloissa ilta etenee sen mukaan, miten keittiöstä ilmestyy syötävää. Aikataulua ei ollut, vaan illasta nautittiin ns. pitkän kaavan mukaan. Välillä vähän tanssittiinkin ja sitten taas jatkettiin Menú de Fiestan seuraavaan vaiheeseen.

Onnistuneiden Fiesta-juhlieni jälkeen voisi vielä joskus pitää samalle porukalle pienet jatkot idean alkuperäisessä Restaurante El Frontonissa… Olisikohan tälle kiinnostusta? Uskoisin, että kyllä! Olisi aivan mahtavaa, jos tämä porukka vielä joskus kokoontuisi La Marinan lähiravintolaamme. Istuisimme yhdessä ison pyöreän pöydän ympärille ja nostaisimme Cava-maljat… sitten kun korona on ohi ja taas päästään Espanjaan!

Pollos asados – herkullista para llevar – ruokaa kanapaikasta

Ainahan se on mielessä, matkoillakin… nimittäin hyvä ruoka! Kahviloissa, baareissa ja ravintoloissa käymiset ovat aina lomieni kohokohtia ja niistä on myös kiva kirjoitella. Ravintola- ja kahvilaelämän vastapainoksi reissuillakin on kiva joskus vähän ”kotoilla”: lounaan voi hakea välillä oman hotellihuoneen tai asunnon parvekkeelle tai patiolle. Espanjassa kannattaa etsiä katseella ruokapaikkojen para llevar –kylttejä, sillä näistä paikoista ruokaa voi ostaa mukaan take away –tyyliin.

Oma suosikkini para llevar-ruokailusta on ehdottomasti helppo, nopea ja edullinen pollos asados eli kokonaisena vartaassa grillattu kana. Pollos asdos –tarjontaa on kaikissa kaupungeissa ja kylissä. Mummuni opetti minulle espanjanvuosinaan muutaman hyvän Pollos asados-yrityksen eli meidän kesken ns. kanapaikan. Osa kanapaikoista on kiinteitä pikkumyymälöitä kaupunkien ja kylien kivijalkaliiketiloissa. Hyvän kanapaikan voi löytää veden kielelle tuovan tuoksun ja ulos asti ulottuvan jonon perusteella, sillä monen perinteisen kivijalkakanapaikan varsinainen myynti- ja grillaustila on niin pieni, että asiakkaat jonottavat ulkona. Pollos asados –kanaa on tarjolla myös markkinoille ja kauppojen parkkipaikkojen läheisyyteen parkkeeraavista kanagrillivaunuista tai -autoista. Todennäköisimmin grillatun kanan tarjontaan törmää markkinapäivinä ja niillä nurkilla, joilla liikkuu eniten ihmisiä eli potentiaalisia nälkäisiä asiakkaita.

Vuosienkaan aikana en ole ihan vielä oppinut pollos asados-toiminnan aikataulun syvintä olemusta, sillä espanjalaiseen tapaan ruokaa on tarjolla vain tiettyinä ajankohtina. Pollos asados on etenkin suosittua lounasruokaa, eli kanapaikan tai kanavaunun jonossa pitää olla juuri silloin, kun kaikki muutkin jonottavat ruokaansa. Tässä vaiheessa kannattaa katsoa mallia paikallisista, sillä he tietävät, koska kanapaikan nurkilla kannattaa norkoilla. Useimmiten paikalliset mammat jonottavat kanalounasta markkinapäivänä vähän ennen markkinoiden päättymistä tai päivällä ruokamarkettiostostensa päätteeksi. Jos jäät miettimään, että onko nyt sopiva ajankohta ja päätät palata vähän myöhemmin, voi hyvinkin olla, että kanapaikan ovet ovat kiinni tai kanavaunu/-auto on jo kadonnut maisemasta.

Pollos asados –kanaa voi ostaa mukaan kappaleittain kokonaisina tai puolikkaina ja myös pienempinä määrinä. Kokonainen grillikuuma kana leikataan vähän pienemmiksi paloiksi, jolloin se saadaan sopimaan optimaalisesti foliovuokaan tai muuhun lämpöä säilyttävään pakkaukseen, jolla asiakas kuljettaa annoksen mukanaan. Valmiiksi muutamaan palaan leikattua kanaa on myös helpompi käsitellä kotioloissa. Grillattu kana on mukavan edullista syötävää, sillä paikasta riippuen puolikas kana maksaa muutaman euron, kokonainen kana reilusti alle 10 euroa ja lisukeperunoiden kanssa kokonaisen kanan hinta on usein noin 10 euroa. Tästä määrästä syö hyvin vähintään 2 nälkäistä henkilöä. Jos kanalounasta jatkaa salaatilla ja leivällä, määrä riittää neljällekin ruokailijalle.

Pollos asados on loistava lounasruoka markkinapäivänä, sillä markkinoilta tai torilta saat samalla myös annokseen tarvittavat lisukkeet. Kana toimii tietenkin pelkästään kananakin, mutta mielestäni ainoa ihan pakollinen lisuke kana-annokselle on patatas fritas eli paistetut perunat. Isoja perunalohkoja paistetaan kanapaikoissa ja –vaunuissa/-autoissa yleensä kanan kanssa samassa ns. uunissa. Parin euron perunat kannattaa ehdottomasti ostaa. Perunan määrää voi olla vaikea sanoa, mutta paras keino on vaan huikata myyjälle kuinka monelle hengelle annos on tarkoitettu, jolloin myyjät laittavat mielestään sopivan määrän perunoita. Perunoiden päälle kannattaa pyytää vielä vähän paistolientä (grasa) tai ainakaan paistoliemestä ei kannata kieltäytyä, jos kanapaikan myyjä sitä tarjoaa.

Markkinoilta kannattaa kanan lisukkeeksi ostaa salaattitarvikkeiksi tuoreita vihanneksia ja leipäkauppiaalta tuoretta rapeakuorista leipää. Saman satsin saa ostettua myös marketista. Superhelppo ja supernopea ratkaisu on napata marketin kylmätiskistä valmis salaattisekoituspussi, kaataa se ns. kotioloissa kulhoon, tuunata halutessa tuoreilla tomaatinpaloilla ja yrteillä sekä lorauttaa päälle reilusti hyvää oliiviöljyä. Kanaannos, lisukkeet, kannu vettä ja ehkä lasi viiniä pöytään… lounas on valmis!

Erityisen tärkeää pollos asados -operaatiossa on muistaa, että ensin ostetaan kaikki lisäkkeet ja lopuksi vasta haetaan kanapaikan kana-annos. Ruokanautinto on parhaimmillaan, kun pääsee omalle aurinkoiselle parvekkeelle tai terassille nauttimaan grillatusta kuumasta pollos asados-kanasta ja lisäkkeistä mahdollisimman pian!

Ps. Pollos asados toimii loistavasti myös sadepäivän lohturuokana, jos koko loma tai asuminen Espanjassa ei jostain syystä satu olemaan pelkkää lämpöä ja auringonpaistetta.

Ravintolasuositus Torreviejaan: Restaurante Alingui

Kyselin vanhemmiltani ravintolasuosituksia Torreviejaan ja muihinkin Costa Blancan kaupunkeihin. Äiti muisti hyvän ravintolan Alinghi lähellä aallonmurtajaa ja kojukujaa. TripAdvisorin arvioiden perusteella paikassa on hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Ravintolan tietoja etsiessäni löysin myös toisen hyvin saman tyyppisen ravintolan: Alingui. Alingui sijaitsee Los Balconesissa. Kommenttien perusteella näitä sisarravintoloita olisi vielä kolmaskin San Luisisissa. Eli kyse on tavallaan ravintolaketjusta, jolla on kolme ravintolaa Torreviejassa. Kaikissa kolmessa paikassa on sama lista ja ilmeisesti myös samat, edulliset hinnat.

Lue lisää →

Kahvin tilaaminen Espanjassa

Espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu kahvilassakäyminen. Lomalla päivän voi aloittaa kahvilan aamupalalla, toisesta kahvilasta saa lounaan ja iltapäivän ja illankin saa helposti kulumaan kolmannessa. Kahvilaan saapuessa tulisi istua vapaaseen pöytään ja odottaa henkilökuntaa. Ennemmin eli myöhemmin tarjoilija tulee kysymään, mitä saisi olla. Viimeistään siinä vaiheessa pitäisi osata tilata haluamansa kahvi.

Mustat kahvit

Kahvi on espanjaksi un café. Kuitenkin juomaa tilatessa musta kahvi on un café solo, eli pelkkä kahvi. Vahva kahvitilkka tarjoillaan niin pienessä kupissa, kuin olla ja voi. Jos kuitenkin haluaa isomman kahvin, voi tilata kahvin tuplana eli un café solo doble. Silloin saa isompaan lasiin tuplaespresson, eli vähän reilumman määrän vahvaa kahvia.

Un café solo doble, por favor!

Toinen musta kahvi on café americano. Siinäkin on pohjana pieni espresso, mutta sitä on jatkettu kuumalla vedellä. Tämä kahvityyppi on lähimpänä suomalaista suodatinkahvia.

Kahvit maidolla

Maitokahveja on tarjolla noin kymmentä erilaista, mutta kahdella pääsee jo pitkälle: café con leche ja cortado.

Café con leche eli kahvi maidolla on espresso, johon lisätään paljon kuumaa maitoa. Maito lisätään joskus vasta pöydässä, eli tarjoilija tuo kahvin pöytään ja kaataa siihen teräskannusta kuumaa maitoa sekaan.

Nimestään huolimatta café con leche ei ihan vastaa suomalaista suodatinkahvia maidolla, koska siinä on liikaa maitoa! Yleensä viimeistään viikon Espanjassa oleskelun kohdalla leche alkaakin jo tulla korvista, jolloin voi vaihtaa vähemmän maitoa sisältävään kahviin cortadoon eli leikattuun kahviin. Cortadossa espresson joukossa on maitoa vain pieni tilkka. Cortadonkin voi tilata tuplana.

Un cortado doble, por favor!

Suomalaistyyppinen kahvi Espanjassa

Kotimaassa juon mielelläni Juhla Mokkaa maidolla. Juhla Mokkaa saa toki suomikaupasta, mutta paikallisessa kahvilasaa lähimpänä tällaista kahvia voisi olla café americano tilkalla kylmää maitoa. Olen joskus yrittänyt sellaista tilatakin, muta en saanut tarjoilijaa ymmärtämään toivettani. Villajoyosassa ollessani tarjoilija kuitenkin erikseen kysyi, haluanko maidon kuumana vai kylmänä, eli caliente o frío. Ilmeisesti siellä asuvat monet norjalaiset ovat opettaneet paikalliselle tarjoilijalle, että skandinaavinen tapa olisi lisätä maito kahvin joukkoon kylmänä.

Ruoka-ajat Espanjassa

Varsinkin perinteiset espanjalaiset ravintolat ovat tarkkoja ruokailuajoista. Aikoja ei välttämättä lue missään, vaan ne pitää tietää.

Lounasaika Espanjassa

Lounasta saa klo 14 alkaen. Käytännössä pitää siis mennä ravintolaan klo 14-15 välillä. Ruokaa ei saa ennen kahta, mutta kolmelta tai neljältä alkaa olla jo vähän myöhäistä. Viideltä, kuudelta ja seitsemältä ei saa ruokaa lainkaan. Tämä voi olla suomalaiselle vaikea hahmottaa, ainakin itselleni nälkä tulee aina väärään aikaan. Jos nälkä yllättää ennen kahta, pitääkin mennä baariin ja ostaa tapas ja siirtää sillä nälkää.

Illallisaika Espanjassa

Illallista saa klo 20 jälkeen. Tässä on sama juttu kuin lounaankin kanssa: jos menet seitsemältä ravintolaan, joka näyttäisi olevan auki, et saa sieltä ruokaa etkä välttämättä edes palvelua. Illallista tarjoillaan kuitenkin myöhään.

Kaupungeissa ja turistikohteissa on yleensä ainakin joitain ravintoloita, joista saa ruokaa muihinkin aikoihin, esimerkiksi El Corte Inglesin ravintola.

Albóndigas de merluza eli turskapullat El Corte Inglesissä

Tapasravintoloista saa pikkusuolaisten lisäksi myös isompia annoksia racion, joita syömällä pääsee nälästä eroon. Nämä eivät ole kuitenkaan ihan yhtä tuoreita annoksia kuin ravintolan keittiössä tehdyt, vaan annokset kootaan jääkaappivitriinistä lautaselle ja lämmitetään mikrossa.

Ole-kustannuksen sivuilla on hyvä kirjoitus espanjalaisesta päivärytmistä: Espanjan erilainen päivärytmi.