Matkaopas Barcelonaan : Tripsteri

Ensi sunnuntaina on formulakisat Barcelonassa ja päätin tänä vuonna lähteä katsomaan kisaa ja tietysti kannustamaan suomalaiskuljettajia. Tämä saattaa olla viimeinen kausi, kun sarjassa ajaa kaksi suomalaista ja vieläpä kärkitalleissa. Lennämme Barcelonaan perjantaina Vuelingin lennolla Helsingistä ja koko lauantai on vapaata ihmettelyä kaupungissa. Sunnuntai menee moottoriurheilun parissa ja maanantaina lähdemme etenemään rannikkoa pitkin etelään, ensin Deniaan ja sieltä Guardamariin.

En ole ennen käynyt Barcelonassa, ainoastaan pari kertaa vaihtanut junaa. Nyt kun meillä on yksi päivä aikaa kaupungissa, ajattelin ottaa matkaopaskirjan käyttöön ja hyödyntää kirjoittajien ammattitaitoa sopivien nähtävyyksien ja muiden ohjelmanumeroiden valinnassa. Matkamessuilla törmäsin upouuteen matkaopassarjaan Tripsteriin ja sain Barcelonan matkaoppaan arvosteltavaksi. Koska tämä kirja on vuonna 2018 painettu, sen sisältämät tiedot ovat vielä ajantasaisia.

Hyvä lukea, huono pitää mukana

Lue lisää →

Kirja talvesta Torreviejassa: Vanha nainen Espanjassa

Sain luettavakseni omakustannekirjan ”Vanha nainen Espanjassa”. Päiväkirjamaisen kirjan on kirjoittanut Sirkku Passinen ja se kertoo tapahtumia kirjailijan elämästä Torreviejassa. Kirja muodostuu helppolukuisista kappaleista, joita voi lukea yksitellen vaikka iltaisin. Kirjan tapahtumat sijoittuvat tuttuihin paikkoihin Torreviejaan ja lähistölle sekä muutamiin muihin Euroopan kaupunkeihin, joissa päähenkilö käy matkansa aikana. Kirjan tapahtumat ovat tapahtuneet jo muutama vuosi sitten, joten tätä kirjaa ei voi juurikaan hyödyntää matkaoppaana, vaan kyse on ennemminkin matkakertomuksesta. Moni asia onkin muuttunut noista ajoista, sillä vielä muutama vuosi sitten käytiin nettikahvilassa lukemassa sähköposteja ja käytettiin paperisia karttoja. Nykyään sähköpostit tulevat älypuhelimeen ja karttojakin voi ladata mobiililaitteelle kohtuuhintaisilla roaming-maksuilla. Myös esimerkiksi Zenia Boulevardista ei mainita mitään, sillä se on avattu vasta pari vuotta kirjan tapahtumien jälkeen. Myös lentokuviot ovat muuttuneet kirjan ajoista: Airfinland on konkurssissa eikä Ryanairilla enää pääse lentämään Tampereelta Espanjaan.

Vanha nainen Espanjassa -kirjan kansi

Lue lisää →

Testissä espressokahvia Kahvikaverilta

Kirjoittelin syksyllä kahvin tilaamisesta Espanjassa. Kirjoitusta tehdessäni selvitin, että kahviloissa saatavilla olevat kahvit ovat espressopohjaisia, eli niihin tehdään ensin espresso ja sitä mahdollisesti jatketaan maidolla (café con leche, cortado), vedellä (café americano) tai juodaan sellaisenaan (café solo). Sain nyt mahdollisuuden valmistaa espressojuomia kotona, kun Kahvikaveri.fi  toimitti minulle testiin muutamia tuotteitaan. Olenkin nyt muutaman viikon tehnyt usein lemppariani cortadoa sekä muutaman café con lechen.

Lue lisää →

Ambronite-reseptejä matkalle

Sain edelliselle matkalleni mukaan testattavaksi Ambronitea. Ambronite on superfoodeista tehty jauhe, joka sekoitetaan veteen tai muuhun nesteeseen. Jauhe muodostuu kaurasta, manteleista, levistä, marjoista ja hedelmistä. Tarkoitus olisi, että annoksesta saa kaikkea tarvitsemaansa ravintoa, mm. proteiinia, vitamiineja ja hyviä rasvoja. Eli aina kun nälkä iskee, voi ravistaa itselleen annoksen Ambronitea, jolla voi siirtää nälkää pari tuntia eteenpäin. Ambronite on vegaaninen ja niin kevyt, että se ei ala väsyttää.

Erityisen näppäriä matkoilla ovat yksittäispakatut pikkupussit. Yksi pussi ei paina paljoakaan(39 grammaa) ja annoksen voi tehdä lähes missä tahansa, kunhan saatavilla on lasillinen vettä. 165-kalorisen välipala-annoksen saa sekoitettua muutamalla ravistuksella. Ambronite on laktoositon ja vegaaninen, joten se sopii moniin eri ruokavalioihin.

Ambroniten perusresepti

Normaali pussin kyljessäkin oleva ohje on sekoittaa pussin sisältö kahteen desilitraan kylmää vettä. Tästä tulee miellyttävän kokoinen (reilu pari desiä, una caña) ja riittävän makea kerta-annos, jonka rakenne on sopivan paksu. Jos vettä lisää liikaa, maistuvat levät liikaa läpi ja annos ei ole enää riittävän makea. Ambronitea saa myös isommissa pusseista, joista tulee koko pullollinen eli lounaaksi soveltuva annos una jarra.

Ambronitea pillimehuun sekoitettuna

Vähän tuhdimman ja makeamman annoksen saa sekoittamalla jauheen mehuun. Jos laittaa annokseen 2dl mehua, niin siitä tulee selvästi perusreseptiä makeampi. Mukaan kannattaa siis lorauttaa vähän vettä. Tällainen annos on helppo tehdä vaikka hotellihuoneessa tai junassa. Lue lisää →

Matkaopas: Top10 Costa Blanca

Sain välipäiville luettavakseni suomenkielisen opaskirjan, jossa on esitelty erilaisia nähtävyyksiä Costa Blancan alueelta. WSOY:n julkaisemassa kirjassa on esitelty ”kymmenen parasta kaikesta” Costa Blancalla. Tämä kirja on osa ”Kymmenen kärjessä -matkaoppaat” -sarjaa, joita on tehty kymmenistä eri matkakohteista, esimerkiksi Costa del Solista, Gran Canariasta ja Islannista. Jokaisella kirjan aukeamalla on esiteltynä kymmenen kohdetta jostain aiheesta, esimerkiksi ”Costa Blancan top 10 kävely- ja autoretket”, ”Costa Blancan top 10 kirkot ja luostarit” tai ”Costa Blancan top 10 lomakohteet”.

Kirja on pyritty tekemään niin pieneksi, että sitä olisi helppo pitää mukana. Se on vain vähän älypuhelinta isompi. Taskuun se ei ihan mahdu, mutta mihin tahansa laukkuun se sujahtaa helposti. Pienikokoisessa kirjassa on todella paljon sisältöä: tekstiä ja pieniä kuvia. Etu- ja takakansista aukeaa isompia karttoja, jotka helpottavat paikkojen hahmottamisessa.

Kirjan sisältö on kattava, enkä keksi nähtävyyttä, jota siinä ei olisi mainittuna. Toisaalta yksittäisestä kohteesta saattaa olla vain vähän tietoa. Tärkeimmät nähtävyydet, kuten Tabarcan saari, Guadalest ja Santa Barbaran linnoitus ovat saaneet omat aukeamansa. Esiteltyjä paikkoja on kymmeniä, joten kirjan sisältöjen avulla voi tutustua alueeseen viikkoja. Ajattelin käydä tarkastamassa kaikki esitellyt paikat yksitellen, joten tekemistä riittää useammalle lomareissulle. Kirja onkin hyvä olla aina mukana matkoilla, sillä siitä löytyy aina uutta inspiraatiota.

Kirja on käännös englanninkielisestä alkuperäisteoksesta ”DK Eyewitness Top 10 Travel Guide”. Sisältö ei kuitenkaan ole mitenkään keskittynyt englantilaisten suosimiin alueisiin, kuten Benidormiin, vaan aluetta käsitellään laajana kokonaisuutena. Toisaalta suomalaisten suosimasta Torreviejasta ei ole kovin paljoa sisältöä, vaikka sielläkin on paljon kohteita.

Kirjan lopussa on pieni espanjan kielen sanasto sekä samat asiat vielä valencian-kielellä. Mukana on myös hyödyllisiä pikkuohjeita, kuten säästövinkkejä, vinkkejä lapsiperheille ja ohje juomarahan antamisesta. Minulle oli uutta tietoa, että maanantaina ei kannata tilata ravintolassa kalaa. Kalastajilla on vapaapäivät sunnuntaina ja maanantaina, joten maanantaina ostettu kala ei ole tuoretta.

Kalaa ei siis kannata ostaa kotona valmistettavaksi tai tilata ravintolassa maanantaina, sillä merenelävät eivät todennäköisesti ole tällöin kovin tuoreita.

Kirjassa on omat osiot alueen ravintoloiden ja hotellien top 10 -listoista. Nämä eivät varmaankaan ole oikeasti kymmenen parasta, vaan ennemminkin kymmenen hyvää. Esimerkiksi TripAdvisorissa on 481 ravintolaa pelkästään Torreviejassa, enkä usko että niitä on kaikkia testattu kirjaa varten.

Costa Blancalla usein käyvällä tällainen matkaopaskirja on hyvä olla olemassa. Vastaavaa tietoa saa kyllä internetistä esimerkiksi TripAdvisorista, mutta suomenkielisestä kirjasta tiedot löytyvät helposti ja tarvittaessa myös ilman internetyhteyttä. Muita suomenkielisiä paperikirjoja ei aiheesta tietääkseni olekaan, eli jos haluaa matkaoppaan alueesta kirjan muodossa, niin tämä kirja on hyvä hankinta.

Kirjan voi hankkia edullisesti esim. Adlibris verkkokaupasta: Costa Blanca top 10 (mainoslinkki). Kirjan saa myös perinteisistä kirjakaupoista (esim. Akateemisesta kirjakaupasta), mutta Adlibriksestä tilattuna se on muutaman euron halvempi. Adlibriksen kautta tilattuna postimaksua ei tule, mutta tilauksen voi tehdä vain Suomeen.

Sain näitä kirjoja jouluna kaksikin kappaletta: toisen ennen joulua WSOY:ltä arvosteltavaksi ja toisen jouluaattona joululahjaksi. Toinen kappale matkaakin pysyvästi Espanjaan ja toinen jää luettavaksi Suomeen.