Perinteinen tapas Valenciasta: juustotäytteiset pekonitaatelit

Fechas envueltas en tocino tarkoittaa pekoniin käärittyjä taateleita. Se on suosittu espanjalainen tapas, joka yhdistää makean ja suolaisen maun.

Tässä yksinkertainen resepti, jolla voit valmistaa Fechas envueltas en tocino -tapaksen:

Herkulliseen tapakseen tarvitset

  • 12 tuoretta taatelia
  • 12 viipaletta pekonia
  • Hammastikkuja
  • Mitä tahansa juustoa, esimerkiksi vuohenjuustoa tai sinihomejuustoa

Valmistus

  1. Aloita valmistelemalla taatelit. Poista taateleista kivet, jos niitä on.
  2. Täytä jokainen taateli pienellä palalla juustoa.
  3. Kääri jokainen taateli pekoniviipaleeseen ja kiinnitä hammastikulla.
  4. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
  5. Aseta pekoniin käärittyjä taateleita uunipellille leivinpaperin päälle.
  6. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia, tai kunnes pekoni on rapeaa.
  7. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Nauti lämpiminä ja tarjoile esimerkiksi viinin kanssa. Juusto lisää makua ja mehevyyttä taateleihin, jotka ovat herkullinen tapas-annos.

Lisää tapaksia voi maistella kansainvälisenä tapaspäinä, joka on Torreviejassa syyskuussa.

Perinteinen tapas Valenciasta: Esgarrat

Esgarrat on perinteinen espanjalainen ruokalaji, joka on erityisen suosittu Valencian alueella. Se on yksinkertainen mutta maukas ruokalaji, joka koostuu paahdetuista paprikoista, valkosipulista, oliiviöljystä ja suolakalasta, joka yleensä on bacalao eli suolattu turska. Nimi esgarrat tulee valmistustavasta: ainekset nimittäin revitään ruokaan.

Tässä on yksinkertainen resepti Esgarratin valmistamiseksi:

Tarvitset:

  • 2 punaista paprikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • Oliiviöljyä
  • 200g suolattua turskaa (bacalao)

    Valmistus:
  1. Aloita liottamalla suolattua turskaa vedessä vähintään 24 tuntia, vaihda vesi muutaman kerran liotuksen aikana.
  2. Paahda paprikat uunissa tai grillissä, kunnes niiden kuori on mustunut ja rypistynyt. Anna niiden jäähtyä, kuori ja poista siemenet.
  3. Leikkaa paprikat suikaleiksi ja aseta ne tarjoiluastiaan.
  4. Kuori ja hienonna valkosipuli ja lisää se paprikoiden päälle.
  5. Valuta turska, poista nahka ja ruodot ja revi se sormin pieniksi paloiksi. Lisää turska paprikoiden ja valkosipulin päälle.
  6. Kaada runsaasti oliiviöljyä päälle ja sekoita varovasti.
  7. Anna ruoan maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

    Nauti Esgarrat leivän kanssa tapaksena.

Resepti: perunamunakas sipseistä

Yksi ehdoton lempparini espanjalaisista tapaksista on espanjalainen perunamunakas tortilla (española) de patatas. Perunamunakkaan saa jokaisesta ”vitriinillä” varustetusta kuppilasta, ellei se ole loppunut. Perunamunakas on erittäin monikäyttöinen ruoka: sitä voi syödä aamupalana vaikka pekonin seurana (tai sellaisenaan), lounaana lihan lisäkkeenä (tai pelkästään), tapaksena oluen kanssa tai myöhäisenä yöruokana. Munakas toimii pannutuoreena vasta paistettuna, kylmänä tai lämmitettynä. Munakkaan seurana on hyvä olla muutama pala patonkia, jotta nälkä lähtee.

Perinteisessä reseptissä perunaviipaleita keitetään öljyssä kypsäksi ja paistetaan munien ja sipulin kanssa. Perunoiden kuoriminen ja öljyssä keittäminen on kuitenkin hankalaa ja aikaa vievää hommaa… Tein aikoinaan helpomman reseptin, jossa käytetään valmista peruna-sipuli-sekoitusta. Viime viikolla törmäsin vielä nopeampaan reseptiin, jossa käytetäänkin sipsejä perunana! Luulin ensin että kyse olisi jonkinlaisesta käännösvirheestä ja peruna olisi vaikka ranskanperuna, mutta ei, kyllä se sipseistä tehdään!

Idea on huippukokki Ferran Adriàn kuuluisaksi tekemä ja siitä on kirjoitettu paljon artikkeleita. Kaikissa resepteissä toistuu sama kaava: muniin sekoitetaan sipsejä ja seos paistetaan nopeasti munakkaaksi. Joissain ohjeissa lisätään makua esimerkiksi paprikalla tai ilmakuivatulla kinkulla. Myös sipulia, pinaattia tai yrttejä voi lisätä. Itse suosin kuitenkin perinteistä lähestymistapaa ja käytän munakkaaseen vain kolmea raaka-ainetta: munat, perunalastut ja AOVE eli Aceite de Oliva Virgen Extra.

Lue lisää →

Resepti: Siisti ja helppo paella

Paella on periespanjalainen ruokalaji, jota tehdään ympäri maata. Kaikilla alueilla on oma autenttinen paellaresepti ja säännöt: esimerkiksi paellan kotikaupungissa Valenciassa on syntiä sotkea lihaa ja mereneläviä samaan paellaan, kun taas maan pohjoisosissa paellaan voi sotkea jopa chorizoa. Oikeastaan vain Valencialainen riisi on aitoa espanjalaista paellaa, muut paellavirityksen ovat ”riisiä eri jutuilla”. Espanjalaisessa kulttuurissa parhaan paellan tekee tietysti äiti ja toiseksi parhaan anoppi. Huonoin paella on rantapaseon turistiravintoloissa. (Todellisuudessa rantakadun ravintolat voivat olla ihan hyviä.)

Paella on aina lounas, erityisesti sunnuntailounas, jota valmistellaan pitkään ja hartaasti. Illallisravintolassa paellaa tilaavat turistit. Paella tehdään koko perheelle ja suurelle joukolle ystäviä, usein ulkona kaasupolttimen tai avotulen päällä. Ravintolassakin minimiannos on kahdelle ruokailijalle valmistettu paella. Ruokailijoiden määrän kasvaessa pannu kasvaa isommaksi eikä riisikerros paksune. Tämä sääntö on kylläkin hankala toteuttaa kotikeittiössä.

Kaikki paellat ovat riisiä, mutta kaikki riisit eivät ole paellaa.

Doña María Vanaclocha
Lue lisää →

Pollos asados – herkullista para llevar – ruokaa kanapaikasta

Ainahan se on mielessä, matkoillakin… nimittäin hyvä ruoka! Kahviloissa, baareissa ja ravintoloissa käymiset ovat aina lomieni kohokohtia ja niistä on myös kiva kirjoitella. Ravintola- ja kahvilaelämän vastapainoksi reissuillakin on kiva joskus vähän ”kotoilla”: lounaan voi hakea välillä oman hotellihuoneen tai asunnon parvekkeelle tai patiolle. Espanjassa kannattaa etsiä katseella ruokapaikkojen para llevar –kylttejä, sillä näistä paikoista ruokaa voi ostaa mukaan take away –tyyliin.

Oma suosikkini para llevar-ruokailusta on ehdottomasti helppo, nopea ja edullinen pollos asados eli kokonaisena vartaassa grillattu kana. Pollos asdos –tarjontaa on kaikissa kaupungeissa ja kylissä. Mummuni opetti minulle espanjanvuosinaan muutaman hyvän Pollos asados-yrityksen eli meidän kesken ns. kanapaikan. Osa kanapaikoista on kiinteitä pikkumyymälöitä kaupunkien ja kylien kivijalkaliiketiloissa. Hyvän kanapaikan voi löytää veden kielelle tuovan tuoksun ja ulos asti ulottuvan jonon perusteella, sillä monen perinteisen kivijalkakanapaikan varsinainen myynti- ja grillaustila on niin pieni, että asiakkaat jonottavat ulkona. Pollos asados –kanaa on tarjolla myös markkinoille ja kauppojen parkkipaikkojen läheisyyteen parkkeeraavista kanagrillivaunuista tai -autoista. Todennäköisimmin grillatun kanan tarjontaan törmää markkinapäivinä ja niillä nurkilla, joilla liikkuu eniten ihmisiä eli potentiaalisia nälkäisiä asiakkaita.

Vuosienkaan aikana en ole ihan vielä oppinut pollos asados-toiminnan aikataulun syvintä olemusta, sillä espanjalaiseen tapaan ruokaa on tarjolla vain tiettyinä ajankohtina. Pollos asados on etenkin suosittua lounasruokaa, eli kanapaikan tai kanavaunun jonossa pitää olla juuri silloin, kun kaikki muutkin jonottavat ruokaansa. Tässä vaiheessa kannattaa katsoa mallia paikallisista, sillä he tietävät, koska kanapaikan nurkilla kannattaa norkoilla. Useimmiten paikalliset mammat jonottavat kanalounasta markkinapäivänä vähän ennen markkinoiden päättymistä tai päivällä ruokamarkettiostostensa päätteeksi. Jos jäät miettimään, että onko nyt sopiva ajankohta ja päätät palata vähän myöhemmin, voi hyvinkin olla, että kanapaikan ovet ovat kiinni tai kanavaunu/-auto on jo kadonnut maisemasta.

Pollos asados –kanaa voi ostaa mukaan kappaleittain kokonaisina tai puolikkaina ja myös pienempinä määrinä. Kokonainen grillikuuma kana leikataan vähän pienemmiksi paloiksi, jolloin se saadaan sopimaan optimaalisesti foliovuokaan tai muuhun lämpöä säilyttävään pakkaukseen, jolla asiakas kuljettaa annoksen mukanaan. Valmiiksi muutamaan palaan leikattua kanaa on myös helpompi käsitellä kotioloissa. Grillattu kana on mukavan edullista syötävää, sillä paikasta riippuen puolikas kana maksaa muutaman euron, kokonainen kana reilusti alle 10 euroa ja lisukeperunoiden kanssa kokonaisen kanan hinta on usein noin 10 euroa. Tästä määrästä syö hyvin vähintään 2 nälkäistä henkilöä. Jos kanalounasta jatkaa salaatilla ja leivällä, määrä riittää neljällekin ruokailijalle.

Pollos asados on loistava lounasruoka markkinapäivänä, sillä markkinoilta tai torilta saat samalla myös annokseen tarvittavat lisukkeet. Kana toimii tietenkin pelkästään kananakin, mutta mielestäni ainoa ihan pakollinen lisuke kana-annokselle on patatas fritas eli paistetut perunat. Isoja perunalohkoja paistetaan kanapaikoissa ja –vaunuissa/-autoissa yleensä kanan kanssa samassa ns. uunissa. Parin euron perunat kannattaa ehdottomasti ostaa. Perunan määrää voi olla vaikea sanoa, mutta paras keino on vaan huikata myyjälle kuinka monelle hengelle annos on tarkoitettu, jolloin myyjät laittavat mielestään sopivan määrän perunoita. Perunoiden päälle kannattaa pyytää vielä vähän paistolientä (grasa) tai ainakaan paistoliemestä ei kannata kieltäytyä, jos kanapaikan myyjä sitä tarjoaa.

Markkinoilta kannattaa kanan lisukkeeksi ostaa salaattitarvikkeiksi tuoreita vihanneksia ja leipäkauppiaalta tuoretta rapeakuorista leipää. Saman satsin saa ostettua myös marketista. Superhelppo ja supernopea ratkaisu on napata marketin kylmätiskistä valmis salaattisekoituspussi, kaataa se ns. kotioloissa kulhoon, tuunata halutessa tuoreilla tomaatinpaloilla ja yrteillä sekä lorauttaa päälle reilusti hyvää oliiviöljyä. Kanaannos, lisukkeet, kannu vettä ja ehkä lasi viiniä pöytään… lounas on valmis!

Erityisen tärkeää pollos asados -operaatiossa on muistaa, että ensin ostetaan kaikki lisäkkeet ja lopuksi vasta haetaan kanapaikan kana-annos. Ruokanautinto on parhaimmillaan, kun pääsee omalle aurinkoiselle parvekkeelle tai terassille nauttimaan grillatusta kuumasta pollos asados-kanasta ja lisäkkeistä mahdollisimman pian!

Ps. Pollos asados toimii loistavasti myös sadepäivän lohturuokana, jos koko loma tai asuminen Espanjassa ei jostain syystä satu olemaan pelkkää lämpöä ja auringonpaistetta.

Ravintolasuositus Torreviejaan: Restaurante Alingui

Kyselin vanhemmiltani ravintolasuosituksia Torreviejaan ja muihinkin Costa Blancan kaupunkeihin. Äiti muisti hyvän ravintolan Alinghi lähellä aallonmurtajaa ja kojukujaa. TripAdvisorin arvioiden perusteella paikassa on hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Ravintolan tietoja etsiessäni löysin myös toisen hyvin saman tyyppisen ravintolan: Alingui. Alingui sijaitsee Los Balconesissa. Kommenttien perusteella näitä sisarravintoloita olisi vielä kolmaskin San Luisisissa. Eli kyse on tavallaan ravintolaketjusta, jolla on kolme ravintolaa Torreviejassa. Kaikissa kolmessa paikassa on sama lista ja ilmeisesti myös samat, edulliset hinnat.

Lue lisää →